Κόσμος Σάββατο 6/11/2021, 14:54
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Πέφτει η κυβέρνηση Ζάεφ – Προς νέα πλειοψηφία από την αντιπολίτευση

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο των βουλευτικών εκλογών

Βόρεια Μακεδονία: Πέφτει η κυβέρνηση Ζάεφ – Προς νέα πλειοψηφία από την αντιπολίτευση

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ. 

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανακοίνωσε ότι διαθέτει 61 έδρες -σε σύνολο 120- μετά την αποχώρηση του «BESA», ενός μικρού αλβανικού κόμματος, από τον συνασπισμό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (συμμετέχει και το αλβανικό DUI). 

Στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία συμμετέχει το κεντροδεξιό κόμμα VMRO, το κόμμα της Αριστεράς «Levica», καθώς και τα αλβανικά «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA». 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM) διέθετε οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Μετά την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών του BESA, όμως, φαίνεται ότι χάνει τη δεδηλωμένη. 

Ο Μίτσκοσκι διαμήνυσε ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον «δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».  

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.  

Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσαν οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες ηττήθηκαν κατά κράτος, με αποτέλεσμα ο Ζόραν Ζάεφ να προαναγγείλει την παραίτησή του. 

Φυσικά, τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα παρακολουθεί διακριτικά και η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας πάντα στο μυαλό της τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News