Κόσμος Σάββατο 10/07/2021, 10:14
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Τζόνσον ποντάρει πολλά στην κατάκτηση του Euro

Ακόμη ένα στοίχημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό

Γιατί ο Τζόνσον ποντάρει πολλά στην κατάκτηση του Euro

Όταν η Αγγλία έπαιζε τον τελευταίο μεγάλο τελικό (κερδίζοντας τη Δυτική Γερμανία και κατακτώντας το Μουντιάλ), ο Μπόρις Τζόνσον ήταν δύο ετών και ζούσε στην Ουάσιγκτον.

Εκείνο το ξανθό παιδί με το ατημέλητο μαλλί, σήμερα είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας πολιτικός, ο οποίος παίρνει διαρκώς μεγάλα ρίσκα, όπως αποδεικνύει και η μέχρι στιγμής πολιτική του καριέρα.

Παρότι δεν είναι φαν του ποδοσφαίρου, του αθλήματος το οποίο επινοήθηκε από τους Άγγλους, ο ίδιος θέλει διακαώς -περισσότερο από κάθε άλλον- η Αγγλία να κατακτήσει το φετινό Euro, στον αυριανό τελικό με την Ιταλία στο Γουέμπλεϊ.

Μια ιστορική νίκη στην αναμέτρηση της Κυριακής, άλλωστε, θα αποτελέσει όχι μόνο έναν καλό λόγο για πανηγυρισμούς σ’ όλη τη χώρα, αλλά και μια τέλεια αφορμή, προκειμένου η προσοχή της κοινής γνώμης να «φύγει» από τα μεγάλα προβλήματα. 

Έχοντας κατά νου τη ρήση περί ποδοσφαίρου και «όπιου του λαού», ο Τζόνσον φαίνεται ότι παίζει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα, ποντάροντας αυτή τη φορά στην ανάδειξη της Αγγλίας ως πρωταθλήτριας Ευρώπης. 

Κι αυτό, διότι έχει επιλέξει να εντάξει το Eurο στο στρατηγικό σχέδιο για την σταδιακή επαναφορά στην ομαλότητα -παρά τις περί αντιθέτου προειδοποιήσεις των ειδικών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Δέλτα.

Η 19η Ιουλίου έχει κηρυχθεί από τον ίδιο ως Ημέρα Ελευθερίας, καθώς μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει τέλος στα περιοριστικά μέτρα.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι αφενός η άμβλυνση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και κούρασης, αφετέρου η επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της μετα-Covid περιόδου.

To ποδόσφαιρο και η πιθανή κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έρχονται να πλαισιώσουν όλο το παραπάνω αφήγημα, προσφέροντας μια ακόμη νότα αισιοδοξίας στον βρετανικό λαό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζόσον έχει αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει ως εθνική αργία την 12η Ιουλίου, δηλαδή την επομένη του τελικού, σε περίπτωση επικράτησης της εθνικής ομάδας.

Το αν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος αρέσκεται στα ρίσκα, αποδειχθεί επιτυχημένο, αναμένεται να κριθεί στην πράξη. Πάντως, οι επιστήμονες δεν είναι εξίσου αισιόδοξοι, παρά το υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News