Κόσμος Παρασκευή 21/05/2021, 11:23
ΚΟΣΜΟΣ

Και νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε σε σκύλους

Και νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε σε σκύλους

Μία νέα μορφή κορωνοϊού, πολύ διαφορετική από τον γνωστό μας SARS-CoV-2, εντοπίστηκε σε σκύλους. Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα κατά πόσο μπορεί να απειλήσει τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους New York Times ένα παιδί που νοσηλεύτηκε με πνευμονία στην Μαλαισία το 2018 έφερε κορωνοϊό με προέλευση από σκύλο. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον όγδοο κορωνοϊό (και τον πρώτο με προέλευση από κυνοειδή) που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στους ανθρώπους. Το στέλεχος που εντοπίστηκε στο παιδί περιλάμβανε συνδυασμό δύο γνωστών κορωνοϊών των κυνοειδών, καθώς και στοιχεία από κορωνοϊό των γατών και κορωνοϊό των χοίρων.

Ερευνητές στις ΗΠΑ τονίζουν ότι ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές κατά πόσο ο συγκεκριμένος ιός συνιστά σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο. Η έρευνα στο παιδί που ασθένησε προ τριετίας δεν αποδεικνύει ότι η πνευμονία του προξενήθηκε από τον κορωνοϊό των σκύλων, ενώ θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases τονίζει την ανάγκη για πιο ενεργητική εξέταση για ιούς που μπορεί να κάνουν τη μετάβαση από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι το κρίσιμο μήνυμα εδώ είναι αυτά τα πράγματα πιθανώς συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε έντονη επαφή με ζώα αλλά δεν τα εντοπίζουμε», είπε ο δρ. Γκρέγκορι Ρέι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ. «Αν τα εντοπίσουμε εγκαίρως και δούμε ότι εγκαθίστανται οι ιοί αυτοί στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε μπορούμε να τους περιορίσουμε πριν οδηγήσουν σε πανδημία», πρόσθεσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Μέχρι σήμερα είναι επτά οι κορωνοϊοί που είναι γνωστό ότι μπορεί να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από τον SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, υπάρχουν κορωνοϊοί που προκαλούν SARS, MERS αλλά και το κοινό κρυολόγημα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News