Κόσμος Κυριακή 25/04/2021, 12:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Στους 82 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid

Ιράκ: Στους 82 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid

upd -14:00

Η λίστα των θυμάτων της τραγωδίας που έλαβε χώρα τη νύχτα του Σαββάτου σε νοσοκομείο της Βαγδάτης μακραίνει συνεχώς. Ο νεότερος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για τουλάχιστον 82 νεκρούς από την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα. Όπως είπε τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν «σε λιγότερες από 24 ώρες».

Ο επικεφαλής υγείας του ανατολικού τομέα της Βαγδάτης, ο διοικητής του νοσοκομείου και ο διευθυντής ασφαλείας και συντήρησης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Μετά την τραγωδία το hashtag «Παραίτηση του υπουργού Υγείας» ήταν πρώτο στο Twitter στο Ιράκ, καθώς οι πολίτες της χώρας είναι εξοργισμένοι από το τραγικό περιστατικό.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από φιάλες οξυγόνου που ήταν αποθηκευμένες χωρίς να τηρούνται οι όροι ασφαλείας στο νοσοκομείο Ιμπν αλ Χάτιμπ της Βαγδάτης, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές. 

«Το νοσοκομείο δεν διαθέτει πυρασφάλεια και οι ψευδοροφές επέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία έφτασε σε ιδιαίτερα εύφλεκτα αντικείμενα» εξήγησε η πολιτική προστασία. «Τα περισσότερα θύματα πέθαναν επειδή χρειάστηκε να μετακινηθούν και βγήκαν από τους αναπνευστήρες. Άλλοι πέθαναν από την εισπνοή καπνών» πρόσθεσε. 

Πηγές: AFP, Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News