Κόσμος Δευτέρα 30/11/2020, 12:55
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Covid-19: Το μυστήριο με τα σοβαρά συμπτώματα σε εθελοντή στην Ινδία

Εμβόλιο Covid-19: Το μυστήριο με τα σοβαρά συμπτώματα σε εθελοντή στην Ινδία

Τις κατηγορίες για την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών σε εθελοντή που συμμετείχε σε κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρνείται το Ινστιτούτo Serum της Ινδίας, διαμηνύοντας μάλιστα ότι θα κινηθεί νομικά.

Η Serum, η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής εμβολίων στον κόσμο, διεξάγει κλινικές δοκιμές του εμβολίου στην Ινδία, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει συνάψει με την ΑstraZeneca. Eθελοντής στην ινδική πόλη Τσενάι έχει καταθέσει προσφυγή εναντίον της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι εμφάνισε σοβαρά νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα όταν έλαβε την πειραματική δόση του εμβολίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο τοπικά ειδησεογραφικά μέσα. 

Ο εθελοντής διεκδικεί 50 εκατ. ρουπίες(676.000 δολάρια) ως αποζημίωση. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Serum αναφέρει ότι η ασθένεια του εθελοντή δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο και ότι θα κινηθεί και η ίδια δικαστικώς.

Το περιστατικό συμβαίνει την ώρα που η προσοχή της ανθρωπότητας είναι στραμμένη στην «κούρσα» για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και ειδικά στο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca, που αποτελεί μια από τις τρεις προσπάθειες φαρμακευτικών εταιρειών της Δύσης, με πολλές πιθανότητες να λάβει έγκριση πριν από τα τέλη του έτους.

Ο εθελοντής στην Ινδία έκανε το εμβόλιο Covishield την 1η Οκτωβρίου και χρειάσθηκε να νοσηλευθεί στην εντατική εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών που επακολούθησαν, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Serum τονίζει ότι ο εθελοντής είχε ενημερωθεί ότι τα συμπτώματα δεν έχουν καμία σχέση με τη δοκιμή του εμβολίου. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας συσχετισμός με τη δοκιμή του εμβολίου και την ιατρική κατάσταση του ασθενούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις για το πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Ερωτηματικά για την ασφάλεια στις δοκιμές εμβολίων κατά του Covid-19 στην Ινδία δεν αντιμετωπίζει μόνο η Serum. Την προηγούμενη εβδομάδα, τοπικά μέσα ανέφεραν ότι ένας συμμετέχων σε κλινικές δοκιμές εμβολίου που αναπτύσσει η Bharat Biotech International χρειάσθηκε να νοσηλευθεί με σοβαρές παρενέργειες, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται το περιστατικό στους υπόλοιπους εθελοντές.

Η Ινδία έρχεται δεύτερη στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, σε αριθμό κρουσμάτων και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον εμβολιασμό για την ανάσχεση της νόσου Covid-19. H Serum έχει ήδη παραγάγει εκατομμύρια δόσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος Αντάρ Πουναουάλα, σχεδιάζει την υποβολή αιτήματος έγκρισης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News