Κόσμος Κυριακή 7/07/2024, 21:25
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τι ξέρουμε για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Γαλλία: Τι ξέρουμε για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Πρώτη δύναμη είναι στο γαλλικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Η συμμαχία πέντε κομμάτων σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Emmanuel Macron και περιλαμβάνει τον τρεις φορές υποψήφιο για την προεδρία Jean-Luc Mélenchon, ηγέτη του κόμματος France Unbowed, τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές, τους Οικολόγους και το Place Publique, με επικεφαλής τον δημοφιλή ευρωβουλευτή Raphaël Glucksmann.

Αυτά τα κόμματα είχαν επικρίνει το ένα το άλλο στο παρελθόν και έχουν κάποιες βασικές διαφορές στην ιδεολογία και την προσέγγισή τους. Αποφάσισαν όμως να σχηματίσουν μια συμμαχία για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός κυβέρνησης.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υποσχέθηκε να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, να δημιουργήσει μια υπηρεσία διάσωσης για μετανάστες χωρίς έγγραφα και να διευκολύνει τις αιτήσεις βίζας.

Θέλει επίσης να βάλει ανώτατα όρια στα βασικά αγαθά για την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως γράφει το CNN, δεν είναι σαφές ποιον θα διόριζε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως πρωθυπουργό.

Mélenchon: Ο Macron να παραδεχθεί την ήττα – Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έτοιμο να κυβερνήσει

Για νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών μιλά ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος France Unbowed, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP).

«Η ακροδεξιά απέχει πολύ από την πλειοψηφία απόψε… Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα μιας υπέροχης προσπάθειας κινητοποίησης», είπε ο Mélenchon.

«Ο πρόεδρος πρέπει να υποχωρήσει και να παραδεχτεί ότι πρόκειται για ήττα… Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει».

«Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη και το καθήκον να καλέσει το NFP να κυβερνήσει», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος. «Το NFP είναι έτοιμο».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έκπληξη στη Γαλλία: Πρώτη δύναμη το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Τρίτη η Λεπέν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News