Κόσμος Τρίτη 11/06/2024, 22:00
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ο ελιγμός του με τις εκλογές προκαλεί οργή και χάος στο κόμμα του

Μακρόν: Ο ελιγμός του με τις εκλογές προκαλεί οργή και χάος στο κόμμα του

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές με το κόμμα του απροετοίμαστο και το γαλλικό κοινό να τον αποφεύγει προκαλεί αναστάτωση στους ίδιους τους ανθρώπους τους οποίους χρειάζεται για να κερδίσει.

Νομοθέτες και αξιωματούχοι από το κόμμα της Αναγέννησης του 46χρονου προέδρου δεν μπορούν ακόμη να συμβιβαστούν με το σχέδιο των εκλογών. Κάποιοι αντέδρασαν με οργή, άλλοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν την πολιτική λογική και πολλοί ήταν απογοητευμένοι για τις προοπτικές τους.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ ήταν και οι δύο αντίθετοι στην απόφαση, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται στο περιβάλλον τους. 

«Υπήρξε σοκ και θυμός στις τάξεις μας όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του. Ήταν σαν να μας έστελνε να δώσουμε μια χαμένη μάχη», είπε ο Κριστόφ Μαριόν, βουλευτής της Αναγέννησης. 

Τώρα, πολλοί νομοθέτες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η στρατηγική υψηλού κινδύνου που επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος είναι πιο πιθανό να εδραιώσει τις απώλειες του κόμματός του και να υπονομεύσει τυχόν εναπομείνασες προοπτικές για την προώθηση της οικονομικής του ατζέντας.

Το κόμμα της Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 35%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop την Τρίτη. Το κόμμα του Μακρόν υπολείπεται κατά 17 μονάδες, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο λόγω των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου σε 577 διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.

Παρόλα αυτά, τα νούμερα αυτά υποσκάπτουν το ηθικό των βουλευτών που χρειάζεται ο Μακρόν για να στηρίξει την εκστρατεία του. «Νιώθουν ήδη σαν να τους έχουν κρεμάσει για να στεγνώσουν και το κόμμα τους είναι απροετοίμαστο για την εκστρατεία με λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι την πρώτη ψηφοφορία», όπως αναφέρουν πηγές.

Ο Μακρόν επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, αλλά αναβλήθηκε κατά μία ημέρα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά, η οποία ξεκινά την Πέμπτη και στη συνέχεια πρόκειται να παραστεί στις συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας στην Ελβετία και σε δείπνο με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν είπε ότι η σοβαρότητα της απειλής από το κόμμα της Λεπέν απαιτούσε δραστικές ενέργειες για να αλλάξει η κατάσταση. «Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν συνέβη τίποτα», είπε. «Η άνοδος των εθνικιστών και των δημαγωγών αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Ανώτερος αξιωματούχος που έχει εργαστεί σε διάφορα υπουργεία υπό τον Μακρόν είπε ότι η απόφαση του προέδρου θέτει σε κίνδυνο ορισμένες από τις διεθνείς προτεραιότητες της Γαλλίας, όπως η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ένας διπλωμάτης είπε ότι η Γαλλία πιέζει επιμόνως την ΕΕ να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες αυτόν τον μήνα.

Σε ομάδες μηνυμάτων, οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθούσαν να διερευνήσουν τις συνταγματικές επιπτώσεις ενός πρωθυπουργού από την Εθνική Συσπείρωση εάν αυτό συνέβαινε, και συγκεκριμένα εάν ο Μακρόν θα εξακολουθούσε να εκπροσωπεί τη Γαλλία μόνος στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News