Κόσμος Σάββατο 1/06/2024, 07:41
ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ

Κομισιόν: «Ρεαλιστική» η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Κομισιόν: «Ρεαλιστική» η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

(upd) Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε χθες Παρασκευή τον κατ’ αυτήν «ρεαλιστικό» ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Υποστήριξε ότι προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου, που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες την επόμενη Παρασκευή.

«Συμφωνώ ολόψυχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι η τελευταία πρόταση προσφέρει αληθινή ευκαιρία να κινηθούμε προς το τέλος του πολέμου και των δεινών των αμάχων στη Γάζα. Αυτή η προσέγγιση τριών βημάτων είναι ισορροπημένη και ρεαλιστική. Χρειάζεται τώρα να υποστηριχθεί από όλα τα μέρη», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν μέσω X.

Οι τρεις φάσεις

Η πρώτη φάση, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει:

  • Μια «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός».
  • Την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας». 
  • Την απελευθέρωση αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών. Αυτό θα γίνει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. 
  • Οι Παλαιστίνιοι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, η ανθρωπιστική βοήθεια που θα μπαίνει στη Γάζα κάθε μέρα θα ανέρχεται σε «600 φορτηγά τη μέρα». 

Για το πέρασμα από την πρώτη στη δεύτερη φάση ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι χρειάζεται ακόμα διαπραγμάτευση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου των έξι εβδομάδων, οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ θα συνεχιστούν. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου.

Στη δεύτερη φάση του σχεδίου, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των ζωντανών ομήρων ενώ η κατάπαυση του πυρός θα γίνει «οριστική παύση των εχθροπραξιών». Επιπλέον, προβλέπεται η πλήρης απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας. 

Η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει ένα «μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης» της Γάζας, που θα περιλαμβάνει αμερικανική και διεθνή βοήθεια με σκοπό το χτίσιμο κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων. 

H απάντηση της Χαμάς και το σχόλιο Νετανιάχου

Η Χαμάς, για την οποία ο Μπάιντεν είπε ότι έλαβε την πρόταση από το Κατάρ, εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας θετικά. Η Χαμάς είπε ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί «θετικά και με εποικοδομητικό τρόπο» σε κάθε πρόταση που βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ανασυγκρότηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και «γνήσια» ανταλλαγή κρατουμένων. Πρέπει ωστόσο το Ισραήλ να “ανακοινώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του σε μια τέτοια συμφωνία“.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι είχε εξουσιοδοτήσει τη διαπραγματευτική του ομάδα να παρουσιάσει τη συμφωνία, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Το σχέδιο τριών φάσεων για εκεχειρία στη Γάζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News