Κόσμος Τετάρτη 8/05/2024, 19:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ράφα: «Οι συνθήκες είναι φρικτές για τις γυναίκες» – Τι είδε Γάλλος γιατρός στο πεδίο

Ράφα: «Οι συνθήκες είναι φρικτές για τις γυναίκες» – Τι είδε Γάλλος γιατρός στο πεδίο

Ο πληθυσμός στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει «εξουθενωθεί» από τους επτά μήνες πολέμου και οι συνθήκες είναι «φρικτές» για τις γυναίκες, μαρτυρά ένας Γάλλος γιατρός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο οποίος μόλις έφυγε από τον παλαιστινιακό θύλακα. 

«Στα 25 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είδα ποτέ έναν πόλεμο όπου οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κύκλους και να μην μπορούν να πάνε πουθενά», αφηγήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ζουχάιρ Λάχνα.

Ο 57χρονος γυναικολόγος είναι επικεφαλής της αποστολής για την Rahma worldwide, μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση, όπως επίσης και για την Palmed, μια οργάνωση με έδρα τη Γαλλία, που λέει πως ενεργεί «για την υγεία στην Παλαιστίνη». 

Ο πόλεμος στη Γάζα, που ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, είναι «φρικτός για τις γυναίκες», ιδίως εκείνες που «φεύγουν από το νοσοκομείο τρεις ώρες αφότου έχουν γεννήσει. Ζουν σε σκηνές ή σε καταφύγια όπου στοιβάζονται άνθρωποι», λέει ο γιατρός, ο οποίος εργάστηκε στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις και στο γυναικολογικό-παιδιατρικό κέντρο της Ράφα, δύο πόλεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. 

«Δίνουμε υπερβολικές ποσότητες αντιβιοτικών για να μετριάσουμε την κατάσταση», διότι «ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τεράστιος», «διότι γνωρίζουμε ότι» αυτές οι γυναίκες «δεν μπορούν να αλλάξουν», «θα ιδρώσουν» και «δεν έχουν νερό» για να πλυθούν.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Ράφα, όπως στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση απόγνωσης και φόβου», ανέφερε τη Δευτέρα η ΜΚΟ ONU-Femmes που έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, «το 93% των γυναικών που ερωτήθηκαν ένιωθαν ευάλωτες», «άνω του 80% (…) έκαναν λόγο για συναισθήματα κατάθλιψης, το 66% δεν μπορούσε να κοιμηθεί και άνω του 70% υπέφερε από έντονο στρες και εφιάλτες». Επιπλέον, «οι περισσότερες από τις μισές αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας που έχρηζαν επείγουσας προσοχής». 

Γενικότερα, η υγειονομική κατάσταση είναι «καταστροφική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Σμιθ, ένας εθελοντής Βρετανός γιατρός, που δραστηριοποιείται μεταξύ της Ράφας και της Χαν Γιουνίς. 

Το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί, πολλά νοσοκομεία στοχοθετήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Ηπατίτιδα 

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «οι εικόνες παραπέμπουν στο Βερολίνο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή στο Γκρόζνι: κανείς δεν μπορεί πλέον να ζήσει εκεί», τονίζει ο Λάχνα. 

Το νοσοκομείο Kamal Adwan, στη Μπέιτ Λαχία, όπου ο ίδιος βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, «είναι πέντε αστέρων» σε σύγκριση με τα τοπία της ερήμωσης, καθώς υπάρχουν εκεί «γεννήτριες και νερό, όταν δεν σημειώνονται διακοπές». «Μπορούσαμε να εργαστούμε εκεί, χωρίς απεικονιστικές εξετάσεις, μπορούσαμε να χειρουργήσουμε», παρά τη συνέχιση των μαχών. 

Στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο κόσμος βρίσκεται «σε κατάσταση πανικού» από τότε που οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις ανατολικές συνοικίες αυτής της πόλης, όπου βρίσκονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι και εκτοπισμένοι. 

Το νοσοκομείο «Al-Najjar κηρύχθηκε κόκκινη ζώνη, οι ασθενείς και το προσωπικό άρχισαν ήδη να το εγκαταλείπουν προληπτικά, από φόβο», εξήγησε ο Σμιθ και η «συνεχής και αξιόπιστη ροή» ιατρικών προϊόντων και διεθνούς προσωπικού, που στηρίζει τα νοσοκομεία εκστρατείας, «ανεστάλη» με το κλείσιμο του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή, το οποίο σήμερα το Ισραήλ ανέφερε ότι θα ξανανοίξει. 

Την ώρα που μια οσμή λυμάτων είναι «πανταχού παρούσα», ο ίδιος καλείται να αναλάβει τη φροντίδα περιστατικών ίκτερου, που «πολύ πιθανόν» οφείλονται σε ηπατίτιδα, η οποία δεν μπορεί να διαγνωστεί λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εξετάσεων, αλλά και παιδιών και ενηλίκων που υποφέρουν από «περίπλοκα αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετούς». 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News