Κόσμος Πέμπτη 2/05/2024, 15:35
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για ομήρους και Ράφα

Ισραήλ: Συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για ομήρους και Ράφα

Την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων θα εξετάσει εντός της ημέρας το πολεμικό συμβούλιο του Ιραήλ.

Το συμβούλιο υπό τον Ισραηλινό πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 18:00 τοπική και ώρα Ελλάδος, ακολουθούμενο από το ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή. Το Ισραήλ δεν δημοσιεύει γενικά πληροφορίες για τις συνεδριάσεις των δύο ομάδων.

Το Ισραήλ αναμένει μια απάντηση από τη Χαμάς στην τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, που παρουσιάστηκε από Αιγύπτιους μεσολαβητές, η οποία θα επιφέρει την απελευθέρωση ομήρων που συνελήφθησαν κατά τη διασυνοριακή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι προηγούμενες προσπάθειες σταμάτησαν μετά την απαίτηση της Χαμάς για δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο, το οποίο επιμένει να συνεχίσει τελικά την επίθεση, που διαρκεί σχεδόν επτά μήνες.

Το Ισραήλ έχει επίσης περιγράψει ως επικείμενη, μια επί μακρόν απειλούμενη ώθηση στη Ράφα, στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, την οποία περιγράφει ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς. Η Ράφα είναι η προσωρινή κατοικία περίπου ενός εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων, για την τύχη των οποίων ανησυχεί η διεθνής κοινότητα.

Ενώ το Ισραήλ λέει ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει δει ακόμη ένα τέτοιο σχέδιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Οι πιέσεις των ΗΠΑ, οι όροι της Χαμάς και η απειλή Νετανιάχου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News