Κόσμος Τρίτη 30/04/2024, 09:29
ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο «Cyclades» και άλλα τρία πλοία

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο «Cyclades» και άλλα τρία πλοία

Στόχος των Χούθι της Υεμένης έγιναν, χθες Μ. Δευτέρα, δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Cyclades» στην Ερυθρά Θάλασσα και το «MSC Orion» στον Ινδικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος Γιαχία Σάρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Τρίτης.

Η βρετανική υπηρεσία UKMTO ανέφερε ότι η επίθεση κατά του «Cyclades» σημειώθηκε 54 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Αλ Μούχα στην Υεμένη τη Μεγάλη Δευτέρα. Υπεύθυνος ασφαλείας της πλοιοκτήτριας εταιρείας ανέφερε έκρηξη κοντά στο σκάφος, χωρίς ευτυχώς να έχει σημειωθεί κάποια ζημιά. Το πλοίο και το πλήρωμα αναφέρονται ασφαλή.

Σύμφωνα με δύο ιστοσελίδες ναυτιλιακών δεδομένων, το φορτηγό πλοίο «Cyclades» είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και φέρει σημαία Μάλτας.

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανέφερε νωρίτερα ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας έγινε στόχος από τρεις πυραύλους ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από το Τζιμπουτί προς την Τζέντα στη Σαουδική Αραβία. Οι Χούθι είπαν ότι το «Cyclades» ήταν όντως σε αυτό το δρομολόγιο όταν επιτέθηκαν στο πλοίο.

Η Ambrey εκτίμησε ότι το πλοίο ήταν στόχος λόγω του συνεχιζόμενου εμπορίου του διαχειριστή του με το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος των Χούθι επικαλέστηκε πορεία του «Cyclades» με τελικό προορισμό το ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ για να δικαιολογήσει την επίθεση. 

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανέφερε από την πλευρά της ότι οι Χούθι έβαλαν κατά του ελληνόκτητου πλοίο με τρεις πυραύλους και τρία ντρόουν, επιβεβαιώνοντας ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και τονίζοντας ότι το «Cyclades» συνέχισε την πορεία του.

Το «MSC Orion», πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Πορτογαλίας, φέρεται να έπλεε μεταξύ λιμανιών στην Πορτογαλία και στο Ομάν και ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του είναι η Zodiac Maritime, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφερ.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ –πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας–, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια στη στρατηγικής σημασίας περιοχή, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% έως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News