Κόσμος Πέμπτη 25/04/2024, 19:45
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν

Ποιος θα μπορούσε να αναμετρηθεί με τη Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Επιτροπής; Το Politico προχωρά σε μία ανάλυση εξετάζοντας μία σειρά από σενάρια

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι το φαβορί για μια δεύτερη θητεία στην κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., αλλά δεν είναι πλέον σίγουρη για άλλα πέντε χρόνια, σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι στις Βρυξέλλες εξελίσσεται ένα νέο συναρπαστικό παιχνίδι (κυρίως από πολιτικούς, διπλωμάτες και αξιωματούχους που ασκούν κριτική στην επικεφαλής της Επιτροπής) σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση.

Το Politico αναφέρεται σε ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι ως εναλλακτικές απέναντι στη Φον ντερ Λάιεν.

Μάριο Ντράγκι

Γιατί; Ο 76χρονος ηγήθηκε ενός ιταλικού συνασπισμού έως ότου διαλύθηκε το 2022, και το όνομά του εμφανίζεται συχνά όταν μένουν κενοί διεθνείς ηγετικοί ρόλοι. Μέχρι στιγμής, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει συνδεθεί κυρίως με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όταν αποχωρήσει ο Σαρλ Μισέλ).

Ο Ντράγκι έχει ήδη επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ε.Ε., δουλεύοντας σε ένα επίσημο σχέδιο των Βρυξελλών προκειμένου να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό, το οποίο θα υλοποιήσει αμέσως μετά τις εκλογές στην Ε.Ε. Επιπλέον, είναι κοντά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Γιατί όχι; Ο Ιταλός δεν έχει ξεκάθαρες πολιτικές πεποιθήσεις και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το ΕΛΚ θα παρέδιδε την ισχυρή θέση του προέδρου της Επιτροπής σε κάποιον χωρίς σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις.

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν-1

Ρομπέρτα Μέτσολα

Γιατί; Οπως αναφέρθηκε παραπάνω, το ΕΛΚ είναι απίθανο να παραιτηθεί από την ηγεσία της Επιτροπής στην επόμενη θητεία. Ωστόσο, εάν η Φον ντερ Λάιεν δεν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, η άλλη κορυφαία γυναίκα υποψήφια του ΕΛΚ θα μπορούσε να αναδειχθεί. 

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάφερε να μείνει πάνω από την πολιτική διαμάχη, μια τακτική που τη βοήθησε στο παρελθόν να εξασφαλίσει τη θέση της. Ταυτόχρονα, έχει επιδείξει ηγετική θέση στην εξωτερική πολιτική και ήταν η πρώτη ηγέτης της Ε.Ε. που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Με καταγωγή από τη Μάλτα, η Μέτσολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία νίκη για τον ευρωπαϊκό νότο. Σε μια ανάρτηση στο Instagram την περασμένη εβδομάδα, η Μέτσολα εθεάθη με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ – ένας υπαινιγμός ότι όποια κι αν είναι η θέση, έχει υποστήριξη.

Γιατί όχι; Η Μάλτα είναι η μικρότερη χώρα της Ε.Ε., τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό. Ούτε η Μέτσολα έχει εκτελεστική εμπειρία, ακόμη και στην πατρίδα της. Το συντηρητικό ιστορικό της σχετικά με τις αμβλώσεις χρησιμοποιήθηκε εναντίον της κατά την έναρξη της προεδρίας της στο νομοθετικό σώμα της Ε.Ε.

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν-2

Κριστίν Λαγκάρντ

Γιατί; Γιατί είναι Γαλλίδα. Η απροθυμία του Μακρόν να υποστηρίξει τη Φον ντερ Λάιεν για την ανώτατη θέση θέτει ένα προφανές ερώτημα: Υστερα από πέντε χρόνια γερμανικής κυριαρχίας και ακόμη μεγαλύτερη περίοδο Γερμανών ή Αυστριακών που κατέχουν τη βασική θέση του επικεφαλής της Επιτροπής, θέλει ο Μακρόν έναν Γάλλο στην προεδρία της Επιτροπής; Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Λαγκάρντ θα πρόβαλλε την εμπειρία της, ενώ το ότι είναι γυναίκα μοιάζει με πρόσθετο πλεονέκτημα. 

Γιατί όχι; Γιατί είναι Γαλλίδα. (Επίσης: Είναι αντιδημοφιλής στο προσωπικό της.) 

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Λαγκάρντ θα ήταν πρόθυμη να αποχωρήσει από την ΕΚΤ πριν από το τέλος της οκταετούς θητείας της, ή ακόμη ότι η Γαλλία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προωθήσουν το όνομά της. Από τότε που έφυγε από το ΔΝΤ, το όνομα της Λαγκάρντ εμφανίστηκε σχεδόν σε κάθε ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης ως πιθανής υπουργού. 

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν-3

Κλάους Γιοχάνις

Γιατί; Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θεωρείται σταθερό χαρτί και είναι ο αγαπημένος των Ευρωπαίων ηγετών, ιδίως των συντηρητικών. Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τον έχουν επαινέσει επειδή κράτησε τη χώρα του στο φιλοδυτικό και φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία ή τη Βουλγαρία. Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ρουμανία τήρησε επίσης αυστηρά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και δεν επέβαλε μονομερώς περιορισμούς στα ουκρανικά σιτηρά, ενισχύοντας τη φήμη του Γιοχάνις ως φιλοευρωπαίου ομαδικού παίκτη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η ώρα για έναν Ανατολικοευρωπαίο να ηγηθεί της Ε.Ε. Ο γερμανόφωνος Γιοχάνις βρίσκεται σε καλή θέση, καθώς προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη Φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση του ΕΛΚ να πραγματοποιήσει το εκλογικό του συνέδριο στο Βουκουρέστι καταδεικνύει επίσης τη θέση του μεταξύ των συντηρητικών ηγετών της ομάδας.

Με τη δεύτερη θητεία του να λήγει τον Δεκέμβριο, ο Γιοχάνις αναζητά μια κορυφαία διεθνή θέση. Τον περασμένο μήνα συμφώνησε να θέσει υποψηφιότητα ως ο επόμενος ηγέτης του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό θα είναι μια δύσκολη μάχη, δεδομένης της ευρείας υποστήριξης του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Γιατί όχι; Η προσπάθεια του Γιοχάνις την τελευταία στιγμή να κλέψει τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ από τον Ρούτε έχει ενοχλήσει ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν-4

Αντρέι Πλένκοβιτς

Γιατί; Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ, και όπως και με τον Γιοχάνις, ο διορισμός του θα ικανοποιούσε τις αυξανόμενες εκκλήσεις να τεθεί επικεφαλής σε μια κορυφαία θέση ηγέτης που προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Η επιλογή ενός Κροάτη για πρόεδρο της Επιτροπής θα έστελνε επίσης ένα θετικό μήνυμα στα επίδοξα μέλη της Ε.Ε. (η Κροατία είναι τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ε.Ε.)

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Πλένκοβιτς, ότι θα ηγηθεί της λίστας υποψηφίων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος HDZ της Κροατίας έχει κάνει ορισμένους να υποπτεύονται ότι θέλει να εγκαταλείψει την εσωτερική πολιτική. Η εμπειρία του ως πρωθυπουργού από το 2016, του έχει σίγουρα προσφέρει κύρος και ευκαιρίες δικτύωσης με τους συναδέλφους του Ευρωπαίους ηγέτες.

Γιατί όχι; Ο Πλένκοβιτς έχει απορρίψει τις φήμες ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Φον ντερ Λάιεν, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καλή ένδειξη ότι ενδιαφέρεται για τη θέση.

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν-5

Τιερί Μπρετόν

Γιατί; Είναι Γάλλος. Ο Μπρετόν δήλωσε στο Politico πέρυσι ότι ήταν το «Plan B» για την εκλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου το 2019 (πήρε τη θέση μόνο αφού η πρώτη επιλογή, η Σιλβί Γκουλάρτ, αποκλείστηκε). Εχει αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στο να γίνει και πάλι το Plan B, σε περίπτωση που η υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν δεν ευοδωθεί. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρετόν έχει εμπειρία και παρόλο που δεν προέρχεται από το ΕΛΚ, κλίνει προς το συντηρητικό κόμμα.

Ο Μπρετόν έχει επίσης αναδειχθεί ως ο πιο σκληρός επικριτής της Φον ντερ Λάιεν. Σε ένα περιβόητο tweet μετά την ανάδειξή της ως επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ, ο Μπρετόν σημείωσε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν δεν είχε ακριβώς ομόφωνη υποστήριξη εντός του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία. Ηταν επίσης μέλος της ομάδας των επιτρόπων που επέκρινε την επιλογή της για τον Μάρκους Πίπερ ως απεσταλμένο της Επιτροπής. Και ενώ ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Politico ότι ο Μακρόν ήταν έξαλλος για το tweet κατά της Φον ντερ Λάιεν, άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος δεν ήταν τελικά τόσο αναστατωμένος.

Γιατί όχι; Ο Μπρετόν έχει ίσως περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στους κορυφαίους κύκλους της Ε.Ε., μεταξύ άλλων στην Επιτροπή και σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με πολλούς να αμφισβητούν το ιστορικό του. Η αυτοπροβολή και η φήμη του ότι μιλούσε προτού δώσει αποτελέσματα έχουν ενοχλήσει συναδέλφους του Επιτρόπους (με κυριότερη την επικεφαλής της επιτροπής Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ), αλλά και πολλούς από το προσωπικό και τους δημόσιους υπαλλήλους με τους οποίους υποτίθεται ότι θα συνεργαζόταν.

Ενα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο γαλλικό περιοδικό Atlantico περιέγραψε τον Μπρετόν ως «τον χειρότερο Γάλλο επίτροπο των τελευταίων 30 ετών», υποδηλώνοντας ότι έχει αντιπάλους. Επιπλέον, δεν είναι μέλος του ΕΛΚ και η διαμάχη γύρω από το πέρασμά του ως επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας τεχνολογίας Atos θεωρείται σημαντικό βαρίδι.

Politico: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν-6

Μια έκπληξη

Γιατί; Τα παρατεταμένα παζάρια μεταξύ των πολιτικών ομάδων για τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές είναι πάντα γεμάτα εκπλήξεις. Πίσω στο 2019, κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ότι η Φον ντερ Λάιεν θα γινόταν πρόεδρος της Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν κάλλιστα να εκπλαγούν από έναν υποψήφιο που δεν έχουν ακούσει ή συναντήσει ποτέ στο παρελθόν. 

Γιατί όχι; Δεν έχουμε ιδέα ποιος μπορεί να είναι (αλλιώς δεν θα ήταν έκπληξη).

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Η στρατηγική των κομμάτων για τις ευρωεκλογές

Τι σημαίνει μία νέα θητεία φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News