Κόσμος Σάββατο 13/04/2024, 21:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στην Ουάσιγκτον – Ο Λευκός Οίκος ζητεί την απελευθέρωση του πλοίου

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στην Ουάσιγκτον – Ο Λευκός Οίκος ζητεί την απελευθέρωση του πλοίου

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, «συνδέεται» με το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα για να έχει διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Λευκός Οίκος χωρίς διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η Wall Street Journal, το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει κάποιο πλήγμα κατά ισραηλινών στόχων μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απηχούν τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, δημοσίευαν βίντεο με προσομοιώσεις επιθέσεων εναντίον του αεροδρομίου της Χάιφα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ στην Ντιμόνα.

Οι ισραηλινές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό ώστε να αναχαιτίσουν πιθανές επιθέσεις στο βόρειο ή το νότιο τμήμα της χώρας. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο τους τελευταίους έξι μήνες και έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις υπάρχουσες απειλές. Η άμυνά μας είναι έτοιμη και ξέρει πώς να χειρίζεται κάθε απειλή χωριστά […] Το Ιράν πιέζει για περιφερειακή κλιμάκωση. Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ιρανική απειλή. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News