Κόσμος Τρίτη 9/04/2024, 10:54
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία απελαύνει Κινέζα δημοσιογράφο για λόγους εθνικής ασφάλειας

Η Σουηδία απελαύνει Κινέζα δημοσιογράφο για λόγους εθνικής ασφάλειας

Την απέλαση μιας Κινέζας δημοσιογράφου διέταξαν οι σουηδικές Aρχές, με την αιτιολογία ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου που εκπροσωπεί τη γυναίκα.

Η 57χρονη γυναίκα ζει στη Σουηδία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και αρνείται όλες τις κατηγορίες, δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος Leutrim Kadriu. Ο Kadriu δεν κατονόμασε τη γυναίκα ούτε ανέφερε αν έχει ήδη φύγει από τη χώρα. Τόνισε πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες, καθώς αφορούν την εθνική ασφάλεια και είναι άκρως εμπιστευτικές.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVT δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες, αλλά ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει τις πηγές του, ότι η γυναίκα είχε δημοσιεύσει άρθρα στον ιστότοπό της και είχε λάβει πληρωμές που συνδέονταν με το ρεπορτάζ από την κινεζική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Είχε επίσης φιλοξενήσει κινεζικές αρχές και επιχειρηματικές αντιπροσωπείες σε επισκέψεις στη Σουηδία και είχε προσπαθήσει να κανονίσει συναντήσεις με Σουηδούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στη Στοκχόλμη δήλωσε ότι η κυβέρνησή της ζητά πάντα από τους Κινέζους πολίτες να συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας διαμονής τους και αναμένει από τη Σουηδία να εγγυηθεί ότι δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κινέζων πολιτών.

Το SVT ανέφερε ότι η δημοσιογράφος συνελήφθη τον Οκτώβριο και η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας αποφάσισε να την απελάσει αμέσως μετά, με απόφαση που αργότερα επικυρώθηκε από δικαστήριο Μετανάστευσης. Η κυβέρνηση επικύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε το SVT.

Εκπρόσωπος της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αρκέστηκε να δηλώσει πως «η αποστολή των Υπηρεσιών Ασφαλείας για την προστασία της Σουηδίας και της δημοκρατίας περιλαμβάνει την αποτροπή ατόμων που δεν είναι Σουηδοί πολίτες – και τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας – από το να διαμένουν ή να εγκαθίστανται στη Σουηδία».

Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News