Κόσμος Σάββατο 30/03/2024, 22:27
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Vučić προτείνει τον Vucevic ως πρωθυπουργό

Σερβία: Ο Vučić προτείνει τον Vucevic ως πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic πρότεινε το Σάββατο τον στενό του σύμμαχο Milos Vucevic για πρωθυπουργό για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης σε μια περίοδο πολέμου στην Ευρώπη και εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο διορισμός έρχεται κάτι παραπάνω από τρεις μήνες αφότου το κόμμα τους, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου. Ο Vucevic ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση του Vucic πέρυσι.

«Προτείνω στο κοινοβούλιο τον Milos Vucevic ως υποψήφιο πρωθυπουργό της Σερβίας», έγραψε ο Vucic στο Instagram.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Vucevic ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της προκατόχου του Ana Brnabic.

Το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς διαθέτει 113 έδρες στο κοινοβούλιο των 250 εδρών. Οι Σοσιαλιστές και η Λίστα των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα, οι δύο παραδοσιακοί εταίροι του SNS, έχουν 13 και έξι βουλευτές αντίστοιχα.

Ο Vucevic αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να εξισορροπήσει τους δεσμούς της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα έναντι της φιλοδοξίας της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και η Σερβία, η οποία έχει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη, αρνήθηκε να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επιλύσει ζητήματα με την πρώην επαρχία της χώρας, το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την πρόοδο των συνομιλιών της ένταξης στην ΕΕ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News