Κόσμος Σάββατο 30/03/2024, 18:30
ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Έφοδος των αρχών στην κατοικία της προέδρου στο πλαίσιο έρευνας για την Rolex

Περού: Έφοδος των αρχών στην κατοικία της προέδρου στο πλαίσιο έρευνας για την Rolex

Έφοδο στο σπίτι της προέδρου, Dina Boluarte πραγματοποίησαν οι αρχές του Περού, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανό παράνομο πλουτισμό, καθώς σε δημόσιες εμφανίσεις της φορούσε ρολόγια πολυτελείας.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Εθνική Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων μελών της Διεύθυνσης Έρευνας Εγκλημάτων Υψηλής Πολυπλοκότητας και ορισμένων εισαγγελέων έκαναν έρευνα στο σπίτι της στην περιοχή Surquillo της πρωτεύουσας Λίμα, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο X από τοπικά μέσα. 

Η έφοδος διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, ενώ αργότερα οι αρχές έκαναν έρευνα και στο κυβερνητικό μέγαρο, σύμφωνα με την El Comercio. 

Το Σάββατο, ο κορυφαίος σύμβουλος της Boluarte, ο πρωθυπουργός Gustavo Adrianzen, χαρακτήρισε τις ενέργειες «δυσανάλογες και αντισυνταγματικές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση RPP. Αυτό που συνέβη, «συνιστά μια απαράδεκτη επίθεση στην αξιοπρέπεια της προέδρου και της χώρας», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελείς του Περού ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για το αν η Boluarte πλούτισε παράνομα κατά τη διάρκεια της θητείας της, αναφέροντας ότι φορούσε ρολόγια Rolex. Το σκάνδαλο είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην Boluarte, η οποία έγινε πρόεδρος του Περού τον Δεκέμβριο του 2022. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, μόνο το 8% των Περουβιανών εγκρίνει τη διακυβέρνησή της. Οι ισχυρισμοί περί αυτοεξευτελισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι στο Περού, όπου προηγούμενοι ηγέτες έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για χρήση της θέσης τους για να αυξήσουν τον προσωπικό τους πλούτο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS