Κόσμος Δευτέρα 25/03/2024, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Οι δράστες είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές» – Εμπλέκει και την Ουκρανία

Πούτιν: «Οι δράστες είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές» – Εμπλέκει και την Ουκρανία

«Η πολύνεκρη επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα διεξήχθη από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά οι πυροβολισμοί εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού από την Ουκρανία», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε: «Γνωρίζουμε ποιος διέπραξε το χτύπημα, τώρα θέλουμε να μάθουμε ποιος το διέταξε».  

«Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε. «Και οι Ναζί, είναι πασίγνωστο, ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις πιο βρόμικες και πιο απάνθρωπες μεθόδους για να επιτύχουν τους στόχους του», συνέχισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος διερωτήθηκε για το ποιος ωφελείται από το τρομοκρατικό χτύπημα, σημειώνοντας ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αντισταθούν σε αυτό το κακό».  

«Είναι σημαντικό να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες, μετά το έγκλημά τους, προσπάθησαν να φύγουν στην Ουκρανία. Ποιος τους περίμενε εκεί;» είπε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε: «Εκείνοι που στηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου δεν θέλουν να είναι συνεργοί και υποστηρικτές της τρομοκρατίας, όμως τίθενται πολλά ερωτήματα».  

«Ξέρουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές που έχουν μια ιδεολογία την οποία μάχεται εδώ και αιώνες ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος για πρώτη φορά στο ισλαμιστικό στοιχείο, τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από το ISIS.  Το Κίεβο έχει διαψεύσει κάθε ανάμιξή του στην επίθεση. 

Ε.Ε.: Ανησυχία για την προσπάθεια της Μόσχας να συνδέσει την Ουκρανία με την επίθεση

Εκκληση στη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως «πρόσχημα» για να ενισχύσει τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.  

«Μας ανησυχούν οι ενδείξεις εκπροσώπων του καθεστώτος της Μόσχας, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης και της Ουκρανίας» ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν για να προσθέσει ότι «φυσικά τις απορρίπτουμε, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις, ή αποδείξεις οποιουδήποτε είδους ότι η Ουκρανία έχει κάποια σύνδεση με αυτές τις επιθέσεις».  

«Καταδικάσαμε ξεκάθαρα από την περασμένη Παρασκευή αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και για τις οποίες «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για πράξεις τρομοκρατίας».  

Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι «καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως πρόσχημα ή κίνητρο για να αυξήσει την παράνομη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας, ούτε να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την αύξηση της εσωτερικής επιθετικότητας».

Οι Τατζίκοι δράστες πέρασαν από την Τουρκία

Οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, όμως η ριζοσπαστικοποίησή τους δεν συνέβη εκεί, σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.  

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024.   Περισσότεροι από 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτήν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS