Κόσμος Δευτέρα 25/03/2024, 20:32
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μέτρα ασφάλειας «κατά τρομοκρατικού κινδύνου»

Γαλλία: Μέτρα ασφάλειας «κατά τρομοκρατικού κινδύνου»

Από τον Ιανουάριο, τα μέτρα ήταν στο επίπεδο 2, από χθες βράδυ όμως, και μετά τη σύγκλιση ενός εκτάκτου συμβουλίου ασφαλείας παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ το ανέβασε στο ανώτατο επίπεδο 3.Το σχέδιο «Βιζιπιράτ» αποτελεί για την κυβέρνηση ένα κεντρικό εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Εμπλέκει όλους τους εθνικούς φορείς, το κράτος, τον στρατό, τις τοπικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, με την προτροπή για επαγρύπνηση, πρόληψη και προστασία.  

Το γεγονός ότι για την επίθεση στη Μόσχα, την ευθύνη ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού κράτους στο «Χορασάν», λειτούργησε καταλυτικά για την κινητοποίηση των γαλλικών αρχών, γιατί η φράξια αυτή είναι γνωστή στη Γαλλία με προηγούμενες απειλές και σχέδια επίθεσης, που όμως ματαιώθηκαν. Άλλωστε από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει μια γενική αναστάτωση από απειλές για επιθέσεις σε σχολεία και λύκεια, με παραβιάσεις σε ψηφιακούς χώρους εργασίας και πλατφόρμες, η πρόσβαση στις οποίες έχει για την ώρα ανασταλεί.  

Αρχικά είχαν στοχοποιηθεί τα σχολεία της περιφέρειας των Παρισίων, από την νύχτα της Παρασκευής όμως ακολούθησαν τα σχολεία σε Λίλλη και Αμιέν βορειοδυτικά. Όπως για παράδειγμα το κολέγιο Καρνό της Λίλλης που το Σάββατο το βράδυ, δάσκαλοι και μαθητές έλαβαν ένα μήνυμα από άτομο που, με αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος, απείλησε για επιθέσεις σε 122 σχολεία σήμερα Δεύτερα. Από τους επικεφαλής των ιδρυμάτων και την πρυτανεία, υποβλήθηκαν ήδη καταγγελίες προκειμένου να επιτραπούν οι πρώτες έρευνες.

Πηγή: DW 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News