Κόσμος Τετάρτη 20/03/2024, 15:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού

Ιρλανδία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Fine Gael.

«Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι πια το καλύτερο πρόσωπο για αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο Varadkar την Τετάρτη σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία. «Αποχωρώ με την πεποίθηση ότι το κόμμα και η χώρα βρίσκονται σε καλό σημείο», πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως άμεσα σε νέες γενικές εκλογές, τις οποίες άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης επιθυμούν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2025.

Ο Varadkar, με μητέρα Ιρλανδή και πατέρα Ινδό, έγινε το 2017 ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας και ο νεότερος που έχει βρεθεί ποτέ στο αξίωμα. Επέστρεψε στην πρωθυπουργία το 2022.

«Γνωρίζω ότι, αναπόφευκτα, θα υπάρξουν εικασίες σχετικά με τον “πραγματικό λόγο” της απόφασής μου», δήλωσε ο Varadkar σε δήλωσή του. 

Το Sinn Fein, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιρλανδία, καταγράφει πρόσφατα αύξηση των ποσοστών του. Το κόμμα, το οποίο δεν έχει κυβερνήσει ποτέ στο παρελθόν, έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του με εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της στέγασης και άλλων κοινωνικών ζητημάτων, ιδίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων που δεν θυμούνται τους δεσμούς του παρελθόντος με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό.

Σημειωτέον ότι η παραίτηση του Varadkar έρχεται στον απόηχο παραιτήσεων άλλων πολιτικών ηγετών που αποχώρησαν απροσδόκητα, όπως η Jacinda Ardern της Νέας Ζηλανδίας και η Nicola Sturgeon της Σκωτίας. Το κόμμα του, το Fine Gael, έχει μειώσει τη δημοτικότητά του πρόσφατα, ιδίως λόγω της οξείας κρίσης στέγασης της Ιρλανδίας και των ανησυχιών για τη μετανάστευση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News