Κόσμος Παρασκευή 15/03/2024, 13:58
ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο έφθασε ανοικτά της Γάζας

Παλαιστίνη: Το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο έφθασε ανοικτά της Γάζας

Πλοίο που ρυμουλκεί φορτηγίδα γεμάτη τρόφιμα έφθασε σήμερα ανοικτά της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε μια δοκιμή μιας νέας διαδρομής της βοήθειας δια θαλάσσης από την Κύπρο προς τον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα όπου πλανάται το φάσμα του λιμού έπειτα από πέντε μήνες στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Το πλοίο, για το οποίο έχουν γίνει διευθετήσεις από τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους βοήθειας προκειμένου να διανεμηθούν μέσω μιας αποβάθρας που ετοιμάζεται στη Γάζα, με ένα δεύτερο πλοίο να αναμένεται να αποπλεύσει σύντομα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το πώς θα δουλέψουν η παράδοση και η διανομή της βοήθειας από τη στιγμή που το πλοίο θα είναι έτοιμο να ξεφορτώσει στη Γάζα, με τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να έχουν περιγράψει τεράστια εμπόδια προκειμένου να διοχετευθούν οι προμήθειες σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Αν η νέα θαλάσσια διαδρομή αποδειχθεί επιτυχής, μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει η κρίση λιμού που επηρεάζει τη Γάζα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υποσιτισμό και νοσοκομεία στις πιο βαριά πληγείσες βόρειες περιοχές κάνουν λόγο για παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα.

Ωστόσο η διοχέτευση βοήθειας διά θαλάσσης και με ρίψεις από αέρος δεν θα είναι αρκετή προκειμένου να αντισταθμίσει τις δυσκολίες προώθησης των εφοδίων διά ξηράς, έχουν πει κατ’ επαναληψη οι υπηρεσίες αρωγής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News