Κόσμος Δευτέρα 26/02/2024, 19:00
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τι αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός

Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τι αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός

Μήνυμα αποφασιστικότητας για συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Διάσκεψη του Παρισιού. Οι εργασίες ξεκινούν αυτή την ώρα, παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι να καταστεί σαφές προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση, που η ίδια ξεκίνησε.

Λίγo μετά τις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η διεθνής συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα πραγματοποιείται σήμερα με συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν σήμερα ότι λόγω της σαφέστατης κλιμάκωσης τον τελευταίο καιρό της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις, στόχος της συνάντησης είναι η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς την Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε», αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία γίνεται σταδιακά «παράγοντας παγκόσμιας αποσταθεροποίησης», ότι η ευρωπαΐκή κοινή γνώμη θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ότι η αυριανή συζήτηση θα επικεντρωθεί στο «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα». Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ότι ο βασικός της στόχος είναι η επιβεβαίωση της κοινής στρατηγικής όλων όσοι έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τους στόχους της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή, όπως άλλωστε και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτζ, ο όποιος είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που προσήλθαν στο Παρίσι, όπως, άλλωστε, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, από βρετανικής πλευράς, όπως έγινε γνωστό, παρών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Τι αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει πως η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις και πως θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία. Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική. Όπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Απογευματινά χειρουργεία, αγρότες και Ουκρανία στην εβδομαδιαία ανασκόπηση

ΕΕ-Ουκρανία: Σε 3 εβδομάδες η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News