Κόσμος Κυριακή 18/02/2024, 20:46
ΚΟΣΜΟΣ

Novaya Gazeta: Η σορός του Ναβάλνι βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο στη Σιβηρία

Novaya Gazeta: Η σορός του Ναβάλνι βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο στη Σιβηρία

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται στο περιφερειακό νοσοκομείο στην πόλη Σάλεκχαρντ της βόρειας Σιβηρίας, μετέδωσε σήμερα η Novaya Gazeta Europe. Μέχρι χθες Σάββατο δεν είχε διεξαχθεί νεκροψία στη σορό του αντιφρονούντα, ανέφερε το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης.

Ο 47χρονος πρώην δικηγόρος πέθανε την Παρασκευή στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος», όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Η Novaya Gazeta είπε ότι η πηγή της, ένας εργαζόμενος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι είδε μπλε σημάδια στο πτώμα του αντιφρονούντα. Συγγενείς του Ναβάλνι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στη σορό του. Η σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σάλεκχαρντ.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο Ναβάλνι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Ηγέτες δυτικών χωρών και ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει τον θάνατό του δολοφονία.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να περισυλλέξει το πτώμα του γιου της.

Σύμφωνα με την πηγή της Novaya Gazeta, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μπλε σημάδια στο πτώμα του Ναβάλνι δείχνουν πού κρατήθηκε από το προσωπικό της σωφρονιστικής αποικίας αφού είχε υποστεί κράμπα. Ένας μώλωπας στο στήθος του ήταν απόδειξη προσπαθειών ανάνηψης, τόνισε η πηγή.

Το ρεπορτάζ ξεκαθαρίζει ότι η πηγή δεν είδε το πτώμα του Ναβάλνι μετά τον θάνατο, αλλά πήρε τις πληροφορίες από έναν συνάδελφό του.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info τόνισε σήμερα ότι περισσότερα από 12.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια έκκληση προς την επιτροπή ερευνών για να δοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά του. Η OVD-Info ξεκίνησε την έκκληση χθες το βράδυ.

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν από την Παρασκευή σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Ναβάλνι, σύμφωνα με την OVD-Info. Διαδηλώσεις έχουν γίνει και σε πολλές χώρες, μπροστά από ρωσικές πρεσβείες.

Διαβάστε επίσης:

Εντοπίστηκε η σορός του Ναβάλνι – Με μώλωπες σε νεκροτομείο της Αρκτικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News