Κόσμος Σάββατο 17/02/2024, 16:53
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόσκληση Ζελένσκι στον Τραμπ και η έκκληση Ρούτε για την… γκρίνια

Η πρόσκληση Ζελένσκι στον Τραμπ και η έκκληση Ρούτε για την… γκρίνια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να ταξιδέψει μαζί του στην πρώτη γραμμή της ρωσικής εισβολής στη χώρα του, ώστε ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ να βιώσει τον «πραγματικό πόλεμο».

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στο πλαίσιο ενός ακόμη ταξιδιού του για να ενισχύσει την υποστήριξη των συμμάχων, ο Ζελένσκι απέσπασε το χειροκρότημα των συνέδρων με την πρόσκλησή του προς τον Τραμπ, ο οποίος αμφισβήτησε τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατλαντική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την επανεκλογή του.

Σε περίπτωση επιστρέψει στο αξίωμα μετά την ψηφοφορία του Νοεμβρίου, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τις δεσμεύσεις προς ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ εάν δεν επιτύχουν τους στόχους δαπανών, καθώς και να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου, όπως αποκάλυψε το Bloomberg σύμφωνα με πηγές του.

Ο Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλία του ότι είναι σημαντικό να διατηρούνται δεσμοί με Αμερικανούς αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος και ότι η Ουκρανία «πάντα ήθελε να τους εμπλέξει σε πραγματικές πληροφορίες, σε πραγματικό πόλεμο».

«Ο κ. Τραμπ, αν έρθει, είμαι έτοιμος ακόμη και να πάω μαζί του στην πρώτη γραμμή του μετώπου», πρόσθεσε. «Πρέπει να δείξουμε σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων τι σημαίνει αυτό. Ο πραγματικός πόλεμος, όχι στο Instagram».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είναι ένας από τους επικρατέστερους για να γίνει ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τοποθετήθηκε για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ στο Μόναχο, προτρέποντας τους ανθρώπους να «σταματήσουν να γκρινιάζουν και να κλαψουρίζουν και να γκρινιάζουν» γι’ αυτόν.

«Δεν ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα ή δεν αυξάνουμε την παραγωγή πυρομαχικών επειδή ο Τραμπ μπορεί να επιστρέψει», δήλωσε ο Ρούτε. «Όλη αυτή η γκρίνια και η γκρίνια που ακούω συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Ας σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό».

Η εκλογή του «εξαρτάται από τους Αμερικανούς. Δεν είμαι Αμερικανός, δεν μπορώ να ψηφίσω στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με όποιον βρίσκεται στην πίστα», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη θα έπρεπε να επενδύει περισσότερα στην άμυνα και να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών, και όχι μόνο επειδή μπορεί ο Τραμπ να επιστρέψει στην προεδρία, συνέχισε ο Ρούτε τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Ο Ρούτε, που ανακοίνωσε αναπάντεχα την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας τον περασμένο Ιούλιο, έχει δηλώσει ότι δεν ξέρει αν θεωρείται φαβορί για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και δεν θα ξεκινήσει μια εκστρατεία για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ. «Και όλη αυτή η γκρίνια και η μουρμούρα για τον Τραμπ. Την ακούω συνεχώς τις δύο τελευταίες ημέρες. Ας μην το κάνουμε αυτό», είπε, σημειώνοντας ότι μετά τις συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς πολιτικούς στο Μόναχο είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που έχει μπλοκαριστεί, τελικώς θα εγκριθεί.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News