Κόσμος Δευτέρα 12/02/2024, 08:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση με δύο πυραύλους σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση με δύο πυραύλους σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο είναι ελληνόκτητο και πλέει υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, ανέφερε πως έγινε στόχος επίθεσης «με δυο πυραύλους» μέσα σε 20 λεπτά στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα βρετανική ιδιωτική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας.

Οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα, «το πλήρωμα είναι σώο και αβλαβές» και «κατευθύνεται προς τον λιμένα που αποτελεί επόμενο σταθμό του», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρεία Ambrey για το συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναμεταδίδουν διεθνή ναυτιλιακά μέσα ενημέρωσης, όπως το TradeWinds,  το πλοίο, λόγω της ώρας που αυτή η επίθεση και το σημείο που βρισκόταν, φέρεται να είναι  το φορτηγό  STAR IRIS χωρητικότητας 76,5 χιλιάδων τόνων (dwt) ιδιοκτησίας της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Star Bulk Carriers, επικεφαλής, και εκ των βασικών μετόχων, της οποίας είναι ο Έλλην εφοπλιστής Πέτρος Παππάς.

H εισηγμένη ναυτιλιακή δεν έχει κάνει ακόμα κάποια σχετική ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση το πλοίο εκτιμάται ότι στοχοποιήθηκε εξαιτίας της σημαίας των Νήσων Μάρσαλ που φέρει (το ανεξάρτητο πλέον κρατίδιο μέχρι το 1979 ανήκε στην δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ παραμένουν στενές ενώ φιλοξενεί και αμερικανική στρατιωτική βάση). 

Νωρίτερα, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της πόλης Αλ Μόχα της Υεμένης. Αργότερα, καθησύχασε με τη σειρά της, αναφέροντας πως παρότι το πλοίο έγινε στόχος δυο πυραύλων, δεν χτυπήθηκε, το πλήρωμα είναι σώο και συνεχίζει την πορεία προς το λιμάνι που αποτελεί τον επόμενο σταθμό του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News