Κόσμος Σάββατο 3/02/2024, 14:30
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Αντιόχεια μοιάζει ακόμη με πεδίο μάχης

Τουρκία: Η Αντιόχεια μοιάζει ακόμη με πεδίο μάχης

Σε ανταπόκριση από την Αντιόχεια στην Τουρκία, μία από τις περιοχές που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ακόμη σήμερα, έναν χρόνο μετά την τραγωδία.

Περίπου έναν χρόνο μετά τους σεισμούς «η Αντιόχεια, πρωτεύουσα της επαρχίας Χάταϊ, μοιάζει ακόμη με πεδίο μάχης. […] Η ανοικοδόμηση της πόλης δεν έχει αρχίσει καν και οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν σε κοντέινερ. Συχνά υπάρχει έλλειψη σε πόσιμο νερό, ρεύμα, ίντερνετ και οι υγειονομικές μονάδες είναι λιγοστές, δεν υπάρχουν πολλά μέσα μεταφοράς, αλλά ούτε και προστασία από τους κλέφτες. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα εγκαταλείπουν την πόλη – όπως έχει ήδη κάνει τουλάχιστον το 1/3 των κατοίκων», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Πριν την τραγωδία της 6ης Φεβρουαρίου στην Αντιόχεια συνυπήρχαν ειρηνικά άνθρωποι διαφόρων θρησκειών: «Υπήρχαν αρκετές εκκλησίες και μία συναγωγή που καταστράφηκαν στους σεισμούς. Ο πολιτιστικός πλούτος αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του χαρακτήρα της πόλης και αυτό σε μία χώρα όπου οι εθνικιστές αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη δύναμη. “Χριστιανοί, Εβραίοι, Αρμένιοι, Αλεβίτες και Σουνίτες ζούσαν μαζί, δίχως να κρίνουν ο ένας τον τρόπο ζωής του άλλου”, τονίζει ο Αλεβίτης και κάτοικος της πόλης Αλί Μουλάογλου. […] Τώρα ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για τη διατήρηση αυτού του πνεύματος στην πόλη. Γι’ αυτό και αποφάσισε να μείνει».

Την ανοικοδόμηση του κέντρου της πόλης την έχουν αναλάβει «δώδεκα από τα πιο γνωστά τουρκικά αρχιτεκτονικά γραφεία χωρίς όμως τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στο εγχείρημα και χωρίς διαγωνισμό. Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα από τα νέα κτήρια που θα οικοδομηθούν».

Όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας Εμρέ Αρολάτ στην F.A.Z. «λόγω των εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο, η προσοχή είναι στραμμένη αποκλειστικά στη βελτίωση της στέγασης. Έτσι, άλλα ζητήματα που αφορούν για παράδειγμα τις μεταφορές, την υγεία, την εκπαίδευση ή το εμπόριο περνούν σε δεύτερη μοίρα. Και οι συνέπειες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την Αντιόχεια για δεκαετίες». Ταυτοχρόνως η πόλη διοικείται από το αντιπολιτευόμενο CHP και ως εκ τούτου «ο συντονισμός με την κεντρική κυβέρνηση είναι ακόμη πιο δύσκολος».

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News