Κόσμος Παρασκευή 26/01/2024, 15:56
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο ΟΗΕ: Καλεί το Ισραήλ να αποτρέψει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνές Δικαστήριο ΟΗΕ: Καλεί το Ισραήλ να αποτρέψει γενοκτονία στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζα κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το δικαστήριο εξέτασε συνολικά εννέα έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Νότια Αφρική, αλλά όχι τον ισχυρισμό της περί γενοκτονίας, τον οποίο το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.

Ακολουθούν τα προσωρινά μέτρα που πρότεινε το δικαστήριο:

  • Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν διαπράττει γενοκτονία.
  • Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει και να τιμωρήσει κάθε δημόσιο σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκίνηση για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα.
  • Το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υπόθεση γενοκτονίας.
  • Το Ισραήλ οφείλει να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός από την έκδοση της παρούσας απόφασης.

«Βαθιά ανησυχία»

Η προεδρεύουσα δικαστής Τζόαν Ντόνογκε ανέφερε ότι το δικαστήριο είναι «βαθιά ανήσυχο» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών, αλλά και για την τύχη των ομήρων.

Η δικαστής σημείωσε ακόμη ότι «τουλάχιστον κάποιες από τις πράξεις και παραλείψεις φαίνεται να εμπίπτουν στη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας».

«Τόπος θανάτου»

Σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση, παρέπεμψε στα λόγια του συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο «η Γάζα έχει γίνει ένας τόπος θανάτου και απελπισίας».

Η δικαστής ανέφερε ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα και ο θύλακος έχει καταστεί «μη κατοικήσιμος».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι αριθμοί που προέρχονται από τη Γάζα δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης, επικαλούμενη τον γενικό επίτροπο της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ότι η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται.

Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν προδικάζει μεταγενέστερη απόφαση αναφορικά με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Σκληρές μάχες με τα βλέμματα στραμμένα στη Χάγη

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, με φόντο συνομιλίες για ανακωχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News