Κόσμος Τρίτη 23/01/2024, 22:22
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Τι δηλώνει ο Σουηδός πρωθυπουργός

Τουρκία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Τι δηλώνει ο Σουηδός πρωθυπουργός

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την Τρίτη την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συζήτησης, ξεπερνώντας το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας μετά από 20 μήνες καθυστερήσεων.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚ του προέδρου Tayyip Erdogan, οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP και η αξιωματική αντιπολίτευση CHP ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας στη γενική συνέλευση, ενώ τα εθνικιστικά, ισλαμιστικά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Ο Erdogan θα υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, τερματίζοντας έτσι μια μακρά διαδικασία που αφενός απογοήτευσε ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας και αφετέρου της επέτρεψε να αποσπάσει παραχωρήσεις.

Η Ουγγαρία παραμένει το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson μετά την ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η χώρα του έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Kristersson στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Θετικό το γεγονός ότι η Μεγάλη Γενική Συνέλευση της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν έστειλε στο κοινοβούλιο για επικύρωση την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Για τα F-16 συζήτησαν Ερντογάν και Μπάιντεν – Η σύνδεση με τη Σουηδία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News