Κόσμος Κυριακή 21/01/2024, 20:59
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Εξετάζει κυρώσεις κατά του Ισραήλ – Σύνοδος των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

ΕΕ: Εξετάζει κυρώσεις κατά του Ισραήλ – Σύνοδος των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιβάλουν «συνέπειες» στο Ισραήλ εάν ο πρωθυπουργός του Benjamin Netanyahu συνεχίσει να αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, στην προσπάθεια των Βρυξελλών να εντείνουν την πίεση προς τον πρωθυπουργό για να προωθήσει τις προσπάθειες για μακροπρόθεσμη ειρήνη. 

Η προτεινόμενη απειλή, η οποία θα συζητηθεί σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης ανησυχίας για τη στάση του Ισραήλ μεταξύ πολλών δυτικών συμμάχων του, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμό του κατά της Γάζας αυξάνεται, υποδαυλίζοντας την αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις πρωτεύουσες πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας και το οποίο είδαν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες προτείνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να «εκθέσουν τις συνέπειες που σχεδιάζουν να επιβάλουν» με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο Netanyahu επανήλθε το Σάββατο στη θέση του ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «τον έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη», περιοχή που περιλαμβάνει την πολιορκημένη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ , ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε συμβιβασμό.

Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε την Κυριακή ότι η άρνηση αποδοχής μιας λύσης δύο κρατών και «η άρνηση του δικαιώματος στην κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό» είναι απαράδεκτες. «Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους», είπε.

Η ΕΕ έχει διακηρύξει τη θέση της για λύση δύο κρατών, ένα αίτημα που οι ηγέτες της έχουν επαναλάβει μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε την εισβολή στη Γάζα. Περισσότεροι από 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με αξιωματούχους στην περιοχή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Γκουτέρες: Να αναγνωρίσουν όλοι το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Δεν δεχόμαστε παλαιστινιακή κυριαρχία στη Γάζα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News