Κόσμος Τρίτη 16/01/2024, 21:50
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγός ΥΠΕΞ: Εργαζόμαστε για μία λύση με ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση

Νορβηγός ΥΠΕΞ: Εργαζόμαστε για μία λύση με ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, ενδιαφερόμενες αραβικές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται πάνω σε μια ιδέα για μια ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα μπορούσε να προσελκύσει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας σε συνέντευξή του στο Νταβός.

«Ορισμένες χώρες εργάζονται μαζί μας… προσπαθώντας να οικοδομήσουμε μια ευρεία κυβέρνηση ενότητας», δήλωσε ο Espen Barth Eide, χωρίς να κατονομάσει τις συγκεκριμένες χώρες.

Η Νορβηγία ήταν της άποψης ότι ένα ενιαίο παλαιστινιακό έδαφος θα πρέπει να διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά «προτάσσοντας πάντα, ότι πρέπει να είναι αυτό που θέλουν οι Παλαιστίνιο»”, πρόσθεσε.

Η Νορβηγία υπηρέτησε ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) το 1992-1993, οι οποίες οδήγησαν στις συμφωνίες του Όσλο το 1993.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία συστάθηκε βάσει της συμφωνίας αυτής, ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη και διεξήγαγε συνομιλίες με το Ισραήλ για ένα παλαιστινιακό κράτος πριν αυτές καταρρεύσουν το 2014. Η Χαμάς κυβερνά στη Γάζα από το 2007 και έχει ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ.

Μετά τις συνομιλίες του Όσλο, η Νορβηγία προήδρευσε μιας ομάδας που συντονίζει τη διεθνή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη, της Ad Hoc Liaison Committee (AHLC), και εργάστηκε με άλλους για να προσπαθήσει να αναβιώσει έναν διπλωματικό δίαυλο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο Barth Eide δήλωσε ότι οι εργασίες για μια λύση δύο κρατών καθίστανται επείγουσες καθώς η σύγκρουση εξαπλώνεται στην περιοχή, αλλά ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ισραηλινός λαός μπορούν να επηρεάσουν τη θέση του Ισραήλ.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε για την παλαιστινιακή ενότητα και να σκεφτούμε μοντέλα με τις ενδιαφερόμενες χώρες», είπε.

Οι εκκλήσεις για μια λύση δύο κρατών έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 240 ομήρους, προκαλώντας ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαία επίθεση κατά της Γάζας, όπου κυριαρχεί η Χαμάς, κατά την οποία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι.

«Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Ισραήλ και η ειρήνη και η ευημερία για τους Παλαιστίνιους απαιτούν μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Barth Eide.

Μια συμφωνία δύο κρατών θα δημιουργούσε ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας παράλληλα με το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, ώστε να μην απειλεί την ασφάλειά του.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News