Κόσμος Τρίτη 16/01/2024, 19:15
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο Zografia

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο Zografia

Την ευθύνη για το πλήγμα με ναυτικούς πυραύλους εναντίον του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου Zografia στην Ερυθρά Θάλασσα ανέλαβε αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρέα.

Το πλοίο Zografia, υπό σημαία Μάλτας, ανήκει στην εταιρεία «Vulcanus Technical Maritime Enterprise» με έδρα στην Αθήνα.

Το κίνημα των Χούθι της Υεμένης στόχευσε το πλοίο που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Το υπό σημαία Μάλτας, ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, υπέστη υλικές ζημιές, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς από το πλήρωμα, ανέφεραν μια εταιρεία ασφαλείας και δύο πηγές του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, στο 24μελές πλήρωμα δεν υπάρχουν Ελληνες, ενώ από την επίθεση προκλήθηκαν μικρές ζημιές, που δεν έχουν επηρεάσει όμως την πλεύση του καραβιού. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ουκρανός, ενώ τα μέλη του πληρώματος είναι Ουκρανοί, Μολδαβοί και Φιλιππινέζοι.

Το πλοίο, το οποίο είναι άφορτο, είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ και συνεχίζει αυτοδύναμο την πορεία του προς το Σουέζ, όπου θα εκτιμηθούν οι ζημιές που υπέστη.

Η επίθεση με πύραυλο που δέχθηκε το μεσημέρι το Zografia πιστεύεται ότι είναι το τρίτο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται το φορτηγό πλοίο μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με το BBC. 

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το Λιμενικό Σώμα, το βράδυ της Δευτέρας τα μέλη του πληρώματος είδαν ένα ύποπτο πλοιάριο να κινείται γύρω από το καράβι.

Αποφάσισαν να ενημερώσουν το αρχηγείο της δύναμης που περιπολεί στην περιοχή, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. 

Η πυραυλική επίθεση ακολούθησε μερικές ώρες αργότερα, οπότε εκτιμάται ότι το πλοιάριο κατόπτευσε το Zografia προκειμένου να γίνει η επίθεση μερικές ώρες αργότερα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News