Κόσμος Τετάρτη 27/12/2023, 14:15
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρουφάκης και Τσακαλώτος «αποχαιρετούν» με αιχμές τον Σόιμπλε

Βαρουφάκης και Τσακαλώτος «αποχαιρετούν» με αιχμές τον Σόιμπλε

Δύο από τους πρωταγωνιστές μίας από τις κρισιμότερες φάσεις της Ευρωζώνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τοποθετήθηκαν ως προς τον εκλιπόντα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών.

Όταν η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξελέγη το 2015 με την υπόσχεση της κατάργησης των μνημονίων, ο Σόιμπλε ως ΥΠΟΙΚ ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τους Έλληνες ομολόγους του, πρώτα με τον Γ. Βαρουφάκη κι εν συνεχεία με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Αργότερα εκείνο το έτος, πρότεινε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά συντάχθηκε με την επιμονή της Μέρκελ ότι ένα «Grexit» ήταν εκτός συζήτησης.

Τσακαλώτος: Δεν θα τον κρίνει καλά η Ιστορία

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί. Δεν θα τον κρίνει καλά η Ιστορία», ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν βουλευτή της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Ηταν ηγέτης που κυριάρχησε στο Eurogroup για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος για τον άλλοτε ομόλογό του στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπογράμμισε ότι ο κ. Σόιμπλε «ήθελε πολιτική ένωση της Ευρώπης, αλλά μόνο για ορισμένες χώρες. Το όνειρό του ήταν μια πολιτική ένωση για τους λίγους». 

«Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολιτικών που σε μια κρίση δεν καταλαβαίνουν ότι έχει αλλάξει το παράδειγμα, ότι οι παλιές πολιτικές και ιδεολογίες δεν δουλεύουν. Θα μπορούσε να καταστρέψει η Ευρώπη. Θα είναι αυστηρή η κρίση της Ιστορίας» προσέθεσε και κατόπιν σχολίασε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν σκληρός και με τον δικό του λαό και ότι δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ως υπουργός Οικονομικών. Ηταν όμως και πονηρός. Δηλαδή οι δορυφόροι στο Eurogroup τού έκαναν τα χατίρια για να τους κάνει τα χατίρια». 

Η ανάρτηση Βαρουφάκη

Ακολούθως, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε σε αναρτησή του, μεταξύ άλλων, ότι ο Σόιμπλε προσωποποιούσε την εκρηκτική αντίφαση που γέννησε την Κρίση του Ευρώ οδηγώντας από τη μία μεριά στη φτωχοποίηση της Ελλάδας και, από την άλλη, στη σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν η προσωποποίηση της πολιτικής στήριξης (με μέσα βίαιης λιτότητας και κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών) μιας νομισματικής ένωσης στην οποία ο ίδιος δεν πίστευε. Προσωποποιούσε δηλαδή την εκρηκτική αντίφαση που γέννησε την Κρίση του Ευρώ και τις (αναπόφευκτα αποτυχημένες) πολιτικές αντιμετώπισής της που οδήγησαν, από τη μία μεριά, στην φτωχοποίηση της Ελλάδας και, από την άλλη, στην σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνοδεύει την τοποθέτησή του παραθέτοντας δύο αποσπάσματα που θεωρεί χαρακτηριστικά για τον Σόιμπλε, από το βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ για Σόιμπλε: Ενας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της γενιάς του

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News