Κόσμος Παρασκευή 22/12/2023, 12:41
ΚΟΣΜΟΣ

Mακελειό στην Πράγα: Έρευνες για το προφίλ του δράστη

Mακελειό στην Πράγα: Έρευνες για το προφίλ του δράστη

Εθνικό πένθος κήρυξε για αύριο στην Τσεχία ο πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Φιάλα στη μνήμη των 14 νεκρών και δεκάδων τραυματιών από το χθεσινοβραδινό μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τσέχο πρόεδρο ο Φιάλα εξέφρασε το σοκ του για τη χειρότερη επίθεση με όπλα στη χώρα του μετά τη διαίρεση από τη Σλοβακία. «Στις 23 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες πάνω από όλα τα δημόσια κτίρια και ζητάμε από τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων κρατώντας ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι».

«Σαν να έβλεπα ταινία»

Συγκλονιστικές στιγμές σε μια χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων που ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τις ωραιότερες ημέρες του χρόνου στο παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και μεταξύ των αρχαιότερων στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1348 από τον βασιλιά Κάρολο τον Δ’ κι έχει πάνω από 45.000 φοιτητές.

Δράστης ένας 24χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που πυροβόλησε αδιακρίτως εισβάλλοντας σε διάφορες αίθουσες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συμφοιτητές του. Οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων είναι συγκλονιστικές.

“Έβγαινα από το Πανεπιστήμιο και κατευθυνόμουν προς στη Σχολή Τεχνών» λέει στην τηλεόραση του AP, ο Ίβο Χαβράνεκ. «Όταν έφτασα στη γωνία του κτιρίου, είδα ξαφνικά ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι εκεί και ακούστηκε ένας κρότος από κάπου ψηλά. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι επρόκειτο απλώς για κάποιο πυροτέχνημα, ότι κάποιος απλώς έκανε πλάκα. Σύντομα, αυτοί οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν βιαστικά από την πόρτα του κτιρίου προς το μέρος μου. Περπατούσα μέσα από αυτό το πλήθος μέχρι τη στιγμή που είδα τα ΜΑΤ εκεί, αστυνομικούς με αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και αυτόματα τουφέκια. Μερικοί από αυτούς είχαν ασπίδες. Έτσι άρχισα να αισθάνομαι σαν να έβλεπα ταινία. Αλλά μου έγινε ξεκάθαρο ότι δεν κινηματογραφούσαν τίποτα, ότι κάτι συνέβαινε”. 

Οι αρχές κατέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 14, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο δράστης. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Μάρτιν Βόντραζεκ η αστυνομία αναζητούσε τον 24χρονο πριν το μακελειό, γιατί βρήκαν τον πατέρα του νεκρό στην περιοχή Χόστουν, δυτικά της Πράγας. Όπως αναφέραν μαρτυρίες είπε ότι πήγαινε στην πρωτεύουσα, διότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Εμπνεύστηκε ο δράσης από το εξωτερικό;

«Βρέθηκα προσωπικά στον τόπο του φρικτού εγκλήματος πριν από λίγο και μπόρεσα να δω προσωπικά το τεράστιο οπλοστάσιο και τα πυρομαχικά στο κτίριο της Σχολής Τεχνών» είπε ο Βόντραζεκ στους δημοσιογράφους. «Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε η άμεση επέμβαση της αστυνομίας, που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος μέσα σε λίγα λεπτά, και μια μονάδα επέμβασης σε 12 λεπτά, ο αριθμός των θυμάτων μέσα στο κτίριο θα ήταν πολλαπλάσιος”. Κάνοντας αναφορά σε έρευνα σε διαδικτυακά δίκτυα, ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης είχε εμπνευστεί από μια “παρόμοια υπόθεση” στη Ρωσία το φθινόπωρο χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Είπε επίσης ότι έπειτα από έρευνα στο σπίτι του φέρεται να σκότωσε έναν άνδρα και την κόρη του, δύο μηνών, στα μέσα Δεκεμβρίου στη Πράγα.

Άγνωστο παραμένει εάν ο δράστης αυτοκτόνησε ή εάν «εξουδετερώθηκε» από την αστυνομία. Ο πρόεδρος της χώρας Πετρ Πάβελ έκανε έκκληση προς τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί με ερμηνείες. «Κάνω έκκληση σε όλους να μην εκμεταλλευτούν πολιτικά την τραγωδία για να επιτεθούν στην αστυνομία και να παραπληροφορήσουν. Αυτή η έκκληση απευθύνεται επίσης σε όλους τους πολιτικούς, στα μέσα ενημέρωσης, στους πολίτες, σε όλους όσους έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί χρειαζόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση πρώτα και πάνω από όλα σεβασμό, αυτοσυγκράτηση και σύμπνοια. 

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News