Κόσμος Σάββατο 16/12/2023, 12:51
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah

Ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 86 ετών, σύμφωνα με το παλάτι, λίγο περισσότερο από τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Κόλπου, που έχει συμμαχήσει με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Η αιτία του θανάτου του δεν γνωστοποιήθηκε αμέσως. Ο εμίρης εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη του περασμένου μήνα λόγω ενός επείγοντος προβλήματος υγείας, όπως το χαρακτήρισε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, αλλά δήλωσε ότι η κατάστασή του ήταν σταθερή.

Διάδοχος είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Σεΐχης Mesal al-Ahmad al-Sabah, 83 ετών, ο οποίος είναι ο de facto κυβερνήτης του Κουβέιτ από το 2021, όταν ο εύθραυστος εμίρης παρέδωσε τα περισσότερα από τα καθήκοντά του.

Ο σεΐχης Nawaf έγινε εμίρης τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά τον θάνατο του αδελφού του, του σεΐχη Sabah, ο οποίος κυβέρνησε για περισσότερο από μια δεκαετία και διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική του κράτους για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο σεΐχης Nawaf εθεωρείτο από τους διπλωμάτες ως ο οικοδόμος της συναίνεσης, παρόλο που η βασιλεία του σημαδεύτηκε από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του εκλεγμένου κοινοβουλίου, η οποία είχε εμποδίσει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου. Τους τελευταίους μήνες, η ομοψυχία επανήλθε μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Το Κουβέιτ, κάτοχος των έβδομων μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ και βρίσκεται απέναντι από το Ιράν. Από τότε που ανέλαβε το 2020, ο σεΐχης Nawaf διατήρησε μια εξωτερική πολιτική που εξισορροπούσε τους δεσμούς με αυτούς τους γείτονες, ενώ στο εσωτερικό σχηματίστηκαν οκτώ κυβερνήσεις υπό την εξουσία του.

Σύμφωνα με το σύνταγμα του Κουβέιτ, ο πρίγκιπας διάδοχος γίνεται αυτομάτως εμίρης, αλλά αναλαμβάνει την εξουσία μόνο αφού ορκιστεί στο κοινοβούλιο. Ο νέος εμίρης έχει στη διάθεσή του έως και ένα χρόνο για να ορίσει διάδοχο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News