Κόσμος Κυριακή 5/11/2023, 18:59
ΚΟΣΜΟΣ

Μετράει μέρες ο Νετανιάχου, αμφισβητείται εντός κι εκτός συνόρων

Καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν τα σενάρια για τη μετα-Νετανιάχου εποχή στο Ισραήλ, στελέχη της κυβέρνησης συνομιλούν με τους Μπένι Γκαντς, Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ

Μετράει μέρες ο Νετανιάχου, αμφισβητείται εντός κι εκτός συνόρων

Μετρημένες είναι οι μέρες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, που αποκαλύπτει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με άλλους Ισραηλινούς ηγέτες, προεξοφλώντας το πολιτικό τέλος του «Μπίμπι». Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φέρεται πως μετέφερε την αίσθηση αυτή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καλώντας τον να σκεφτεί ποια συμπεράσματα θα ήθελε να κληροδοτήσει στον διάδοχό του. Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους το Politico επισημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μόλις λίγους μήνες ακόμη ή έστω όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα. Ολοι ωστόσο αναγνωρίζουν πόσο απρόβλεπτη είναι η ισραηλινή πολιτική ζωή, γεγονός που καθιστά επισφαλή κάθε πρόβλεψη για το μέλλον.

Καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν τα σενάρια για τη μετα-Νετανιάχου εποχή στο Ισραήλ, στελέχη της κυβέρνησης συνομιλούν πλέον με τον επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς, ο οποίος εντάχθηκε στην κυβέρνηση μετά την επίθεση της Χαμάς, αλλά και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ και τον πρώην πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο Νετανιάχου έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με τον πόλεμο, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«O Mπίμπι Νετανιάχου είναι ο λάθος άνθρωπος στο λάθος μέρος, είναι ακατάλληλος και για τον πόλεμο και για την ειρήνη», σχολιάζει στο τελευταίο του τεύχος το βρετανικό περιοδικό Economist, εκτίμηση που συμμερίζονται και οι Financial Times σε ανάλυση του Εντβαρντ Λούτσε με τίτλο «Ο Νετανιάχου είναι ένα άλμπατρος στον λαιμό του Μπάιντεν»: «Σε κάποιον βαθμό ο Νετανιάχου είναι ο χειρότερος ηγέτης του Ισραήλ. Ο Τζο Μπάιντεν, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την ετυμηγορία της Ιστορίας. Το στρατιωτικό σχέδιο του Ισραήλ να ξεριζώσει τη Χαμάς συνδέεται με μια πολιτική διευθέτηση που θα έρθει στη συνέχεια. Ο Νετανιάχου, όμως, εμποδίζει τον στόχο του Μπάιντεν για δύο κράτη. Αν υποτεθεί ότι αυτό είναι εφικτό θα μπορούσε η εξουδετέρωση της Χαμάς να συντελεστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσει την υποστήριξη για μια ειρηνική εναλλακτική λύση. Ποιος θα μπορούσε να κυβερνήσει τη Γάζα;

Η πιθανότητα να ισοπεδώσει κάποιες περιοχές της Γάζας το Ισραήλ, ασκώντας πιέσεις στην Αίγυπτο κι άλλα αραβικά κράτη να υποδεχθούν 2,2 εκατ. ανθρώπους ως πρόσφυγες για να αποσυρθεί στη συνέχεια πίσω από ένα πιο ενισχυμένο φρούριο, απλώς θα ενίσχυε την απήχηση εξτρεμισμού. Σε αυτήν την περίπτωση το επόμενο μέτωπο του Ισραήλ θα βρίσκεται στη Δυτική Οχθη. Σ’ αυτό το σημείο η προσέγγιση Μπάιντεν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή. Αν δεν καταφέρει να αλλάξει τη στάση του Νετανιάχου, το Ισραήλ θα μοιάζει να επιδίδεται σε συλλογική τιμωρία όσο κι αν λάβει κάθε προληπτικό μέτρο για να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων. Ο Μπάιντεν θα θεωρηθεί συνυπεύθυνος. Οσοι γνωρίζουν τον Μπάιντεν λένε ότι η προσπάθειά του είναι ειλικρινής. Είναι εξάλλου μία αποτελεσματική πολιτική εναντίον των Ρεπουμπλικανών, που καλούν σε βιβλικά αντίποινα εις βάρος των Παλαιστινίων. Αυτό όμως δεν την καθιστά πιο σοφή».

O ίδιος ο Νετανιάχου αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για το φιάσκο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας από επιχειρηματικούς κύκλους, αρθρογράφους, διπλωμάτες και άλλους για την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του και την απομάκρυνσή του από τον θώκο. Ετσι, δεν αποκλείεται η μέρα της κρίσης να έρθει προτού καν τελειώσει ο πόλεμος.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News