Κόσμος Πέμπτη 19/10/2023, 10:11
ΚΟΣΜΟΣ

Στο Τελ Αβίβ ο Βρετανός πρωθυπουργός – Θα συναντήσει τον Νετανιάχου

Στο Τελ Αβίβ ο Βρετανός πρωθυπουργός – Θα συναντήσει τον Νετανιάχου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σε μια επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας σκοπεύει να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και να συζητήσει για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η επίσκεψη Σούνακ λαμβάνει χώρα 24 ώρες μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.

Εκτός από τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Σούνακ θα συναντηθεί και με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαακ Χέρτσογκ, προτού ταξιδέψει σε άλλες περιφερειακές πρωτεύουσες σε μια συνολικά διήμερη περιοδεία.

Ο Σούνακ θα μοιραστεί τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Ισραήλ και τη Γάζα, ανέφερε το γραφείο του, προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.

«Κάθε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και πάρα πολλές ζωές χάθηκαν μετά τη φρικτή τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς», δήλωσε ο Βρετανός ηγέτης σε δήλωση πριν από την επίσκεψή του.

Είπε ότι η θανατηφόρα έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη που σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους θα πρέπει να είναι «σημείο καμπής για να συναντηθούν οι ηγέτες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο για να αποφευχθεί περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης», και δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα είναι «στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Σούνακ θα ζητήσει επίσης να ανοίξει μια διαδρομή που θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό και θα επιτρέψει στους Βρετανούς υπηκόους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα να φύγουν.

Τουλάχιστον επτά Βρετανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι εννέα αγνοούνται από την επίθεση στο Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ.

Παράλληλα με την επίσκεψη του κ. Σούνακ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Κατάρ τις επόμενες τρεις ημέρες για να συζητήσει τη σύγκρουση και να επιδιώξει μια ειρηνική επίλυση, ανέφερε το γραφείο του.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News