Κόσμος Δευτέρα 16/10/2023, 20:53
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ανθρωπιστική αερογέφυρα για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

ΕΕ: Ανθρωπιστική αερογέφυρα για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τα επακόλουθα αυτής, η οποία οδήγησε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση για το λαό της Γάζας, η ΕΕ συνεχίζει να εντείνει την έκτακτη βοήθειά της προς τον παλαιστινιακό λαό. Η ΕΕ δρομολογεί τώρα την επιχείρηση «Ανθρωπιστική αερογέφυρα της ΕΕ», η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφέρει προμήθειες απαραίτητες στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται επί τόπου στη Γάζα.

Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών στέγασης, φαρμάκων και κιτ υγιεινής.

Η επιχείρηση αυτή μέσω της Ευρωπαϊκής Ικανότητας Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Πρόσθετα είδη έκτακτης ανάγκης από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ είναι διαθέσιμα και έτοιμα να διατεθούν στους ανθρωπιστικούς εταίρους μόλις ζητηθούν.  

Σημειώνεται ότι την ανακοίνωση έκανε νωρίτερα ο επίτροπος Janez Lenarčič, αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων ο οποίος είχε δηλώσει ότι:

«Η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι έτοιμη να φτάσει σε οριακό σημείο. Τα καύσιμα, το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζονται απεγνωσμένα πρέπει να φτάσουν αμέσως στους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα. Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα πρέπει να ανοίξει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Για να παράσχει περαιτέρω στήριξη στις ανθρωπιστικές οργανώσεις-εταίρους επί τόπου, η ΕΕ δρομολογεί επίσης την επιχείρηση της ανθρωπιστικής αερογέφυρας προς την Αίγυπτο, μεταφέροντας με πτήσεις σωτήριες προμήθειες. Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τα εμπόλεμα μέρη υποχρεούνται να προστατεύουν τους αμάχους και να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στους αμάχους. Μόλις οι προμήθειες φθάσουν στη Γάζα, είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους, το οποίο είναι να παραδώσουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη και να σώσουν ζωές. Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ανθρωπιστικού προσωπικού ώστε να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη χωρίς κανένα εμπόδιο».

Τη δημιουργία ανθρωπιστικής αερογέφυρας προς τους Παλαιστινίους της Γάζας επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von den Leyen με ανάρτησή της στο σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter).

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν μπορούν να πληρώσουν το τίμημα της βαρβαρότητας της Χαμάς» σημειώνει η Ursula von den Leyen και προσθέτει ότι εκτός από τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους στη Γάζα, η ΕΕ οργανώνει και μία ανθρωπιστική αερογέφυρα προς τη Γάζα μέσω Αιγύπτου, με τις δύο πρώτες πτήσεις να αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος von der Leyen αυτό το Σαββατοκύριακο είχε ανακοινώσει ότι η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω επιλεγμένων ανθρωπιστικών εταίρων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται επί τόπου, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα και την πρόσβαση.

Σημειώνεται επίσης ότι η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη από το 2000, στηρίζοντας ευάλωτες οικογένειες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σοκ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω αναγνωρισμένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του ΟΗΕ, διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και διεθνών οργανισμών όπως ο Ερυθρός Σταυρός/η οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού. Οι οργανώσεις-εταίροι της ΕΕ υποχρεούνται να ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, και υπόκεινται σε παρακολούθηση και επιθεώρηση από εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

Επιπλέον, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ παρέχεται πάντα με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές: αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία και ανθρωπιά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News