Κόσμος Τρίτη 29/08/2023, 12:29
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι αεροπορικές σπεύδουν να αποκαταστήσουν το χάος με τις πτήσεις

Βρετανία: Οι αεροπορικές σπεύδουν να αποκαταστήσουν το χάος με τις πτήσεις

Οι αεροπορικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο σπεύδουν να αποκαταστήσουν την κανονική λειτουργία των πτήσεων και να απελευθερώσουν εγκλωβισμένους επιβάτες στον απόηχο της χειρότερης διακοπής εναέριας κυκλοφορίας εδώ και μια δεκαετία που οδήγησε σε εκατοντάδες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε μια από τις πιο επιβαρυμένες ημέρες της φετινής ταξιδιωτικής περιόδου. 

Η British Airways και η EasyJet Plc δήλωσαν στους επιβάτες τους την Τρίτη ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στα αεροδρόμια χωρίς να ελέγχουν την πτήση τους, καθώς μπορεί να έχει καθυστερήσει ή να έχει ακυρωθεί. Και οι δύο αερομεταφορείς προσέφεραν σε όσους επρόκειτο να αναχωρήσουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη δωρεάν αλλαγή πτήσης για μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ η EasyJet προσέφερε επίσης επιστροφή χρημάτων.

Στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου σημειώθηκαν 78 καθυστερήσεις πτήσεων και 32 ακυρώσεις την Τρίτη, σύμφωνα με το Flightradar24. Είχαν προηγηθεί περισσότερες από 170 ακυρώσεις πτήσεων τη Δευτέρα. Στο αεροδρόμιο Gatwick, το δεύτερο μεγάλο αεροδρόμιο του Λονδίνου, καταγράφηκαν 23 ακυρώσεις την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Παρότι λύθηκε το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει με την αποκατάσταση των συστημάτων του διαχειριστή του βρετανικού εναέριου χώρου NATS, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονική λειτουργία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Σημειωτέον ότι το τεχνικό πρόβλημα και η αναστάτωση που προκλήθηκε στις πτήσεις τη Δευτέρα, σημειώθηκαν εν μέσω μιας εθνικής αργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολλοί ταξιδιώτες επέστρεφαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ο υπουργός Μεταφορών, Mark Harper, δήλωσε ότι «διακοπή λειτουργίας αυτού του μεγέθους δεν έχει συμβεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία».

Συνολικά, 790 πτήσεις αναχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώθηκαν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% όλων των αναχωρήσεων, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός των εισερχόμενων πτήσεων που δεν πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Cirium. Η Ryanair Holdings Plc δήλωσε ότι περισσότερα από 20 αεροσκάφη της δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους το βράδυ της Δευτέρας. 

«Παρότι η πλειονότητα των επιβατών θα μπορέσει να ταξιδέψει, δυστυχώς θα υπάρξουν κάποιες διαταραχές σε ορισμένα δρομολόγια, ενώ θα ακυρωθούν και ορισμένες πτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου. 

Το πρόβλημα προκλήθηκε μετά την απενεργοποίηση του αυτοματοποιημένου συστήματος σχεδιασμού πτήσεων στην κεντρική αίθουσα επιχειρήσεων του Swanwick, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Αυτό ανάγκασε τους σχεδιαστές να επιστρέψουν στη χειροκίνητη λειτουργία και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τους ίδιους όγκους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Τεχνικό πρόβλημα της Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News