Κόσμος Δευτέρα 10/07/2023, 15:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Το αντάλλαγμα για το «ναι» στη Σουηδία και η απάντηση της ΕΕ

Να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν: Το αντάλλαγμα για το «ναι» στη Σουηδία και η απάντηση της ΕΕ

Νέο όρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ζητώντας να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε..

«Πρώτα ελάτε και ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε., για να ανοίξουμε κι εμείς το δρόμο της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτό είπα και στον Μπάιντεν. Θα το πω και στο Βίλνιους. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μελη της Ε.Ε.. Πέρασαν 50 χρόνια… έχουμε 50 χρόνια που περιμένουμε. Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μάλιστα ότι προκαλεί «λύπη» στην τουρκική πλευρά το γεγονός πως «το θέμα των F16 συνδέεται με εκείνο της Σουηδίας». «Αν εκείνοι [οι ΗΠΑ] έχουν το Κογκρέσο για να εγκρίνουν τα F-16, έτσι κι εμείς έχουμε το Κοινοβούλιό μας για [το ζήτημα] της Σουηδίας», είπε.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», ο Ερντογάν ζήτησε αργά χθες το βράδυ από τον Μπάιντεν να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη της Τουρκίας, δημιουργώντας νέα αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές συμφωνίας για το ζήτημα της Σουηδίας.

Η απάντηση της Κομισιόν

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News