Κόσμος Κυριακή 9/07/2023, 23:02
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε στρατιωτικά τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε στρατιωτικά τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία

Συνέντευξη με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους έδωσε στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Οπως τόνισε, η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Σουηδία επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την αντίσταση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταξη θα ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι το εμπόδιο είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 της Τουρκίας. Οπως σημείωσε: «Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, είναι να πετύχω μια μικρή σύμπραξη, ώστε να ενισχυθεί το NATO όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία».

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα των F-16, των διαδικασιών εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη θέση της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και τη διαδικασία της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τις αλλαγές που επέφερε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ελεύθερα εξυμνώντας την τρομοκρατία, γεγονός που – όπως είπε – ακυρώνει τα βήματα που έγιναν.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Τέλος, τόνισε ότι η χώρα του είναι ειλικρινής και τηρεί στάση αρχών όσον αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε. και ανέφερε πως θα επιθυμούσε στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News