Κόσμος Πέμπτη 1/06/2023, 22:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Κίνδυνος καθυστέρησης της έγκρισης της συμφωνίας για το χρέος στη Γερουσία

ΗΠΑ: Κίνδυνος καθυστέρησης της έγκρισης της συμφωνίας για το χρέος στη Γερουσία

Τα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για περισσότερη αμυντική χρηματοδότηση απείλησαν να καθυστερήσουν το σχέδιο του ηγέτη της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ σήμερα Πέμπτη να επισπεύσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για να αποτρέψουν μια στάση πληρωμών.

«Κανείς δεν θέλει να χρεοκοπήσει… Αλλά έχω κουραστεί να έχω την χρεοκοπία πάνω από το κεφάλι μου», δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στη Γερουσία, όπου τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων με ευρεία δικομματική υποστήριξη το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, οι αμυντικές δαπάνες το 2024 θα περιοριστούν στα 886 δισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσια αύξηση 3%. Το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός θα διατηρήσει τις αυξήσεις στο 1% σε ένα σύνολο περίπου 895 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν χαρακτήρισε αυτό το νούμερο «θλιβερά ανεπαρκές» και ζήτησε από τον Σούμερ να συμφωνήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης για συμπληρωματική χρηματοδότηση της άμυνας προκειμένου να το αντισταθμίσει.

“Κατώτατη γραμμή, παιδιά – δεν θα φύγουμε μέχρι να βρούμε έναν τρόπο για να διορθώσουμε το πρόβλημα”, είπε ο Γκράχαμ. 

Ο Σούμερ, από την πλευρά του, έχει επίσης δεσμευτεί να διατηρήσει τη Γερουσία σε συνεδρίαση.

«Μέχρι να στείλουμε ένα νομοσχέδιο για την αποφυγή της χρεοκοπίας στο γραφείο του προέδρου Μπάιντεν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να τελειώσει η δουλειά μας», είπε στο βήμα της Γερουσίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης. «Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν έχει η Γερουσία αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια χρεοκοπία».

Προκειμένου να επιταχυνθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να ψηφιστεί πριν από τη Δευτέρα, και οι 100 γερουσιαστές της Γερουσίας πρέπει να συμφωνήσουν με το σχέδιο και να δώσουν την «ομόφωνη συγκατάθεσή τους» ώστε το νομοσχέδιο να παρακάμψει τις διαβόητες αργές διαδικασίες της Γερουσίας.

Εκτός από τους παραπάνω, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις ακόμη γερουσιαστές, ο Ρεπουμπλικανός από τη Γιούτα, Μάικ Λι, ο Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι Ραντ Πολ και ο Δημοκρατικός της Βιρτζίνια Τιμ Κέιν, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News