Κόσμος Τετάρτη 26/04/2023, 08:23
ΚΟΣΜΟΣ

Τήρησε τις υποσχέσεις του ο Μπάιντεν;

Τήρησε τις υποσχέσεις του ο Μπάιντεν;

Αυτό που φημολογούνταν εδώ και καιρό είναι πλέον επίσημο: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταθέτει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία. Ο 80χρονος πολιτικός είπε ότι ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος για το Δημοκρατικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024. Αυτό ήταν το επίσημο σήμα εκκίνησης για την εκστρατεία επανεκλογής του. Τώρα ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να υποστεί μια πιο κριτική αντιμετώπιση σε όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα.

Μείωση της ανεργίας και επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες

Το 2020, η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε σε τεράστια άνοδο της ανεργίας, η οποία αυξήθηκε σε πάνω από 14% πριν από τρία χρόνια. Σήμερα ο Μπάιντεν μπορεί να επευφημηθεί ως ο πρόεδρος που μείωσε το ποσοστό ανεργίας στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας προστέθηκαν 517.000 θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο αγροτικός τομέας.

Με 52 δισεκατομμύρια δολάρια και νομοθετικές παρεμβάσεις, ο Μπάιντεν βοήθησε την εγχώρια βιομηχανία τσιπ τον Αύγουστο του 2022 για να τονώσει την παραγωγή ημιαγωγών. Οι μελλοντικές τεχνολογίες όπως τα τσιπ υπολογιστών, οι μπαταρίες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα κρίσιμα ορυκτά θα πρέπει να «κυριαρχήσουν ξανά στις ΗΠΑ», τα επενδυτικά κίνητρα και η ενεργός βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα πρώτα σημάδια επιτυχίας εμφανίζονται ήδη. Όλοι οι μεγάλοι παγκόσμιοι κατασκευαστές τσιπ και μπαταριών έχουν προγραμματίσει επενδυτικά έργα στις ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων.

Προωθείται η προστασία του κλίματος και οι υποδομές

Επιδοτήσεις, φορολογικές εκπτώσεις, δάνεια… Οι ΗΠΑ θα καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση με περίπου 369 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια στο πλαίσιο του «Inflation Reduction Act» (IRA) του Αυγούστου 2022. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να επεκταθούν, η ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών θα βελτιωθεί και οι εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και άνθρακα να μειωθούν. Έτσι οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως το 2030.

64 δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν εντός του «IRA» στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ. Στόχος είναι να στηριχθούν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και να γίνουν φθηνότερα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η προσωπική συνεισφορά θα περιοριστεί επίσης· στο μέλλον. Για παράδειγμα, ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να πληρώνει μόνο 35 δολάρια τον μήνα για την ινσουλίνη του.

Ο νόμος για τις υποδομές, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 κατά πλειοψηφία, αξίζει περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι δρόμοι, οι γέφυρες και οι σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στο έργο εκσυγχρονισμού του Μπάιντεν σε ολόκληρη τη χώρα θα αναβαθμιστούν. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την επέκταση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την προώθηση ηλεκτρικών λεωφορείων.

Γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και διατλαντικές σχέσεις

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Μπάιντεν υπέγραψε τον Νόμο για την Προστασία του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Ως εκ τούτου, μεμονωμένες πολιτείες πρέπει να αναγνωρίσουν τους γάμους ομοφύλων που συνάπτονται σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Ένας νόμος που όριζε τον γάμο ως δεσμό μεταξύ άνδρα και γυναίκας, ο οποίος είχε ήδη χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικός, καταργήθηκε επίσης.

Ενώ ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρούσαν από τη δυτική αμυντική συμμαχία, το ΝΑΤΟ, ο Τζο Μπάιντεν επέστρεψε στη διεθνή συνεργασία και επομένως στην παραδοσιακή πολιτική των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστάτησαν στην από κοινού υποστήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική επίθεση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια στην Ουκρανία.

Το δικαίωμα στις αμβλώσεις και αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Ένας αρνητικός παράγοντας στον απολογισμό του Μπάιντεν είναι ότι δεν μπόρεσε να εφαρμόσει πολλές από τις νομοθετικές προτάσεις όπως ακριβώς τις είχε ανακοινώσει. Ίσως το πιο σημαντικό παράδειγμα: ο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα απέτυχαν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούσαν οι συντηρητικοί, ανέτρεψε αυτό το δικαίωμα τον Ιούνιο του 2022.

Το ναδίρ της προεδρίας του Μπάιντεν ήταν η βιαστική αποχώρηση από την Καμπούλ και οι εικόνες Αφγανών που προσκολλώνται απελπισμένα στα αμερικανικά αεροσκάφη και έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο πρόεδρος ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, αλλά η αποχώρηση των στρατευμάτων αποδείχθηκε φιάσκο. Εν μέσω της επιχείρησης απεγκλωβισμού δεκάδες Αφγανοί και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το μεταναστευτικό παραμένει αγκάθι

Στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να κάνει μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Έκανε την αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις ειδική απεσταλμένη για τη μετανάστευση, με εντολή να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση. Μέχρι στιγμής αυτή η αποστολή έχει αποτύχει. Παρόλο που τα παιδιά δεν είναι πλέον ξεκομμένα από τους γονείς τους στα σύνορα και δεν κλείνονται σε στρατόπεδα που μοιάζουν με κλουβιά, οι οικογένειες προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να είναι χωρισμένες.

Οι απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς δικαστικό έλεγχο έχουν γίνει από καιρό και πάλι κοινή πρακτική. Και ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται καθημερινά στα σύνορα παρέμεινε αμετάβλητος. Η νέα προσέγγιση του Μπάιντεν: Έως και 30.000 μετανάστες τον μήνα από τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, την Κούβα και την Αϊτή μπορούν να εισέλθουν νόμιμα στις ΗΠΑ για δύο χρόνια, εάν περάσουν από αυστηρό έλεγχο ιστορικού. Γι αυτό απελαύνονται 30.000 παράνομοι μετανάστες από αυτές τις χώρες.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News