Κόσμος Σάββατο 22/04/2023, 15:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός του Σουδάν εγκρίνει την εκκένωση ξένων υπηκόων – 20.000 άτομα έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα

Ο στρατός του Σουδάν εγκρίνει την εκκένωση ξένων υπηκόων – 20.000 άτομα έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα

Ο στρατός του Σουδάν δήλωσε το Σάββατο ότι συμφώνησε να βοηθήσει στην εκκένωση ξένων υπηκόων, την ώρα που οι πυροβολισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές αντηχούσαν στο Χαρτούμ, παρά τις εκατέρωθεν υποσχέσεις να σταματήσουν τα πυρά για τρεις ημέρες μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων στις οποίες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους.

Η δήλωση του αρχηγού του στρατού Abdel Fatteh al-Burhan ήρθε μετά τις υποσχέσεις του ηγέτη των αντίπαλων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστού ως Hemedti, να ανοίξουν τα αεροδρόμια για τις εκκενώσεις.

Οι κάτοικοι των γειτονικών αδελφών πόλεων του Χαρτούμ, του Omdurman και του Bahri, δήλωσαν ότι οι μάχες εντάθηκαν αργά το πρωί του Σαββάτου μετά από μια σχετική ανάπαυλα, με αεροπορικές επιδρομές κοντά στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα και μάχες με πυροβόλα όπλα σε διάφορες περιοχές.

Ο στρατός και η παραστρατιωτική RSF, που έχουν εμπλακεί σε μια φονική μάχη για την εξουσία σε ολόκληρη τη χώρα, είχαν εκδώσει και οι δύο ανακοινώσεις στις οποίες έλεγαν ότι θα διατηρούσαν τριήμερη κατάπαυση του πυρός από την Παρασκευή για την εορτή του Ισλάμ Eid al-Fitr.

Η έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων πριν από μία εβδομάδα διέλυσε τα σχέδια για την αποκατάσταση της πολιτικής διακυβέρνησης, έφερε μια ήδη εξαθλιωμένη χώρα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής  και απείλησε με μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει και εξωτερικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη ή ότι είναι έτοιμη να υποχωρήσει και να συζητήσει. Ο στρατός διαθέτει αεροπορική δύναμη, αλλά οι RSF έχουν την κυριαρχία σε αστικές περιοχές, μεταξύ άλλων γύρω από βασικές εγκαταστάσεις στο κεντρικό Χαρτούμ.

Ωστόσο, ο Burhan είπε το Σάββατο ότι «όλοι πρέπει να καθίσουμε ως Σουδανοί και να βρούμε τη σωστή διέξοδο για να επιστρέψει η ελπίδα και η ζωή», που αποτελεί την πιο διαλλακτική δήλωσή του από τότε που άρχισαν οι μάχες.

Ο Burhan και ο Hemedti κατείχαν τις δύο κορυφαίες θέσεις στο κυβερνητικό συμβούλιο που επέβλεπε την πολιτική μετάβαση μετά το πραξικόπημα του 2021, η οποία επρόκειτο να περιλαμβάνει τη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση και τη συγχώνευση της RSF με τον στρατό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε την Παρασκευή ότι 413 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.551 τραυματίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες. Στον αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε μια χώρα που εξαρτάται από την επισιτιστική βοήθεια.

Οι διεθνείς προσπάθειες για την καταστολή της βίας έχουν επικεντρωθεί στην κατάπαυση του πυρός, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken να καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη να τηρήσουν την εκεχειρία.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα θα εκκενώσουν διπλωμάτες και άλλους υπηκόους από το Χαρτούμ τις επόμενες ώρες, προσθέτοντας ότι Σαουδάραβες και Ιορδανοί φεύγουν αεροπορικώς μέσω του Πορτ Σουδάν, 650 χλμ. από το Χαρτούμ.

Ο Burhan δήλωσε ότι ο στρατός παρείχε ασφαλείς διαδρομές, αλλά ότι ορισμένα αεροδρόμια, μεταξύ άλλων στο Χαρτούμ και στη μεγαλύτερη πόλη του Νταρφούρ, τη Νιάλα, εξακολουθούσαν να είναι προβληματικά.

Ο επικεφαλής της RSF Hemedti ανέφερε στο Facebook νωρίς το Σάββατο ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στο οποίο δόθηκε έμφαση στην ανάγκη τήρησης μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός και την παροχή προστασίας για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και γιατρούς.

Η RSF δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να ανοίξει μερικώς όλα τα αεροδρόμια για να επιτρέψει τις εκκενώσεις. Ωστόσο, το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έχει εμπλακεί σε μάχες και η κατάσταση των άλλων αεροδρομίων ή ο έλεγχος των RSF σε αυτά είναι ασαφής.

Προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων – 20.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει ήδη τη χώρα

Εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι Έλληνες στο Σουδάν, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι έκρυθμη.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παγουλάτο, επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Χαρτούμ: «Οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ότι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες». 

Δύσκολες είναι οι ώρες και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, χρειάζεται «άμεση βοήθεια, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, τα νοσοκομεία σχεδόν τα μισά έχουν κλείσει», συμπληρώνει ο κ. Παγουλάτος
 
Η ελληνική πολιτεία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ  στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, «120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα για να σωθούν, πλησιάζουν τους 20.000.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters, ertnews

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Κατέρρευσε και πάλι η εκεχειρία

Σουδάν: Κατάπαυση του πυρός ζητά ο Άντ. Μπλίνκεν από τους στρατηγούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News