Κόσμος Δευτέρα 20/03/2023, 13:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σι στη Μόσχα: Αναμένω νέα ώθηση στις σινορωσικές σχέσεις

Ο Σι στη Μόσχα: Αναμένω νέα ώθηση στις σινορωσικές σχέσεις

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει νέα ώθηση στις σινορωσικές σχέσεις από την επίσκεψή του στη Μόσχα και ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο μαζί με τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε προ ολίγου στη Μόσχα, όπου αναμένεται να πιέσει για τον ρόλο του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζει σε υποστήριξη έναντι των δυτικών πιέσεων.

Ο Σι θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα σφίξει το χέρι του Πούτιν αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης εναντίον του για την απέλαση ουκρανικών παιδιών στη Ρωσία μετά την εισβολή του.

Η Μόσχα δήλωσε ότι το κατηγορητήριο ήταν μεταξύ μιας σειράς «σαφώς εχθρικών εκδηλώσεων» και το Πεκίνο δήλωσε ότι αντανακλά δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του από τότε που εξασφάλισε μια πρωτόγνωρη τρίτη θητεία αυτό τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο έτοιμο να σταθεί στο πλευρό της απέναντι σε μια εχθρική Δύση, την οποία κατηγορεί ότι προσπαθεί να απομονώσει και οδηγήσει τη Μόσχα στην ήττα.

«Μπορούμε να αισθανθούμε ότι το γεωπολιτικό τοπίο υφίσταται δραστικές αλλαγές», δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα People’s Daily που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι έχει μεγάλες ελπίδες για την επίσκεψη του «παλιού καλού φίλου» του.

Για τον Σι, η επίσκεψη αποτελεί διπλωματική ακροβασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είναι βαθιά επιφυλακτικοί για τα κίνητρα της Κίνας, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία και της παρείχε οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News