Κόσμος Παρασκευή 3/03/2023, 22:36
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το φουτουριστικό σχέδιο των 10 «Πόλεων Ελευθερίας»

Τραμπ: Το φουτουριστικό σχέδιο των 10 «Πόλεων Ελευθερίας»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε σήμερα τα βασικά σημεία ενός φιλόδοξου σχεδίου για την κατασκευή 10 νέων «Πόλεων Ελευθερίας» που μεταξύ άλλων προβλέπει και το πως θα μπορούσε να υποσκελιστεί η Κίνα στην ανάπτυξη ιπτάμενων οχημάτων.

Εκφράζοντας τη λύπη του ότι οι ΗΠΑ «έχασαν την τόλμη τους», ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία του 2024 ζήτησε τη διεξαγωγή εθνικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό των πόλεων ως ένα μέσο για να γίνει ένα «κβαντικό άλμα στον αμερικανικό τρόπο διαβίωσης».

Μια άλλη πτυχή του σχεδίου του Τραμπ, που περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα βίντεο διάρκειας μικρότερης των τεσσάρων λεπτών που κοινοποιήθηκε από την εκστρατεία του, είναι να ενισχύσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις επενδύσεις σε ιπτάμενα προσωπικά οχήματα.

«Θέλω να διασφαλίσω ότι η Αμερική και όχι η Κίνα θα ηγηθεί αυτής της επανάστασης στην αεροπορική κινητικότητα», είπε ο Τραμπ στο βίντεο.

Το σχέδιο σκιαγράφησε ένα όραμα για το μέλλον της Αμερικής που κατά κάποιο τρόπο θύμιζε το «The Jetsons», το κλασικό καρτούν που απεικόνιζε μια ουτοπική κοινωνία υψηλής τεχνολογίας όπου οι μετακινούμενοι ταξίδευαν στη δουλειά τους με ιπτάμενο αυτοκίνητο.

Οι προσπάθειες για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης ή eVTOL, έχουν ήδη ξεκινήσει – αν και τα ιπτάμενα ταξί και οι εναέριοι αυτοκινητόδρομοι δεν αναμένονται σύντομα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξακολουθούν να επεξεργάζονται τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης για επίγεια αυτοκίνητα.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προβάλει ότι 10 πόλεις στο μέγεθος της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να χτιστούν χρησιμοποιώντας λιγότερο από το ένα δέκατο του ενός τοις εκατό των εκατοντάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων «κενής» κρατικής γης. Αυτή η γη δεν θα ήταν μέρος των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκστρατεία.

Ενώ ο Τραμπ βάζει την ιδιοκτησία σπιτιού και αυτοκινήτου στο επίκεντρο του οράματός του για ένα ιδανικό αμερικανικό μέλλον, οι πολεοδόμοι και οι πολιτικοί υπερασπίζονται όλο και περισσότερο ιδέες αστικών υποδομών που αυξάνουν την πυκνότητα και μειώνουν την εξάρτηση από τα αυτοκίνητα.

Το βίντεο του Τραμπ αποκάλυψε επίσης μια «μείζονα πρωτοβουλία» για τη μείωση του κόστους ζωής, με έμφαση στη μείωση του κόστους αγοράς αυτοκινήτου για την κατασκευή μιας μονοκατοικίας.

Και ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει «μπόνους μωρών» για νέους γονείς, μια πρόταση που μοιάζει παρόμοια με τη νομοθεσία για τα «βρεφικά ομόλογα» που πρότειναν οι Δημοκρατικοί που θα έδινε σε κάθε παιδί 1.000 δολάρια το μήνα.

Το σχέδιο «Κβαντικό Άλμα» ακολουθεί άλλες πολιτικές στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατεία Τραμπ για το 2024. Πρόσφατα, ο Τραμπ αποκάλυψε και μια εμπορική ατζέντα προστατευτισμού που περιλαμβάνει «καθολικούς» δασμούς με στόχο την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News