Κόσμος Κυριακή 22/01/2023, 21:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν θα ορίσει τον Jeff Zients ως τον επόμενο επικεφαλής του προσωπικού

Ο Μπάιντεν θα ορίσει τον Jeff Zients ως τον επόμενο επικεφαλής του προσωπικού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ορίσει τον πρώην συντονιστή πολιτικής του COVID Jeff Zients ως τον επόμενο προσωπάρχη του, δήλωσε την Κυριακή πηγή που γνωρίζει το θέμα, ανανεώνοντας έναν ρόλο-κλειδί, καθώς ο Μπάιντεν ετοιμάζεται για μια πιθανή υποψηφιότητα επανεκλογής και αντιμετωπίζει μια έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα.

Ο Ron Klain, ο σημερινός προσωπάρχης του Μπάιντεν, σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη θέση του τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ενώ αναμένεται να παραμείνει στη θέση του ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση.

Ο διορισμός θα μπορούσε να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, δήλωσε η πηγή. Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Ο Zients, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στον ιδιωτικό τομέα και όχι στην πολιτική, υπηρέτησε ως συντονιστής COVID του Λευκού Οίκου από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν στις αρχές του 2021 έως τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Του πιστώθηκε η επίβλεψη και η υλοποίηση των προσπαθειών του Μπάιντεν για τον εμβολιασμό των Αμερικανών, αλλά αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά έγκαιρα για να ενισχύσει την παραγωγικότητα τωνδοκιμών.

Ο Zients διετέλεσε επίσης οικονομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Η επιστροφή του Zients στον Λευκό Οίκο θα έρθει σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Μπάιντεν, καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια δεύτερη τετραετή θητεία το 2024, μια κίνηση που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης τον επόμενο μήνα.

Έρχεται επίσης στα πρώτα στάδια της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο, γεγονός που έχει ενθαρρύνει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί τις δικές τους έρευνες.

Η θέση του προσωπάρχη, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στον Λευκό Οίκο, είναι ο ανώτερος πολιτικός διορισμένος που είναι υπεύθυνος για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου και τη διασφάλιση της πρόσληψης των κατάλληλων μελών του προσωπικού.

Η θέση αυτή μπορεί να έχει υψηλό ποσοστό εργασιακής κόπωσης, καθώς οι πολλές ημέρες εργασίας συσσωρεύονται. Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, άλλαξε τέσσερις προσωπάρχες σε τέσσερα χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News