Κοινωνία Σάββατο 10/09/2022, 20:02
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων

Το ζήτημα της ακρίβειας και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, όπως προκύπτει από τον Σφυγμό Σεπτεμβρίου, την τακτική πολιτική έρευνα της Prorata.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τα συναισθήματα των πολιτών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα κυρίαρχα συναισθήματα που καταγράφονται σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση είναι ιδιαίτερα αρνητικά, αφού επικρατούν η απογοήτευση, ο θυμός, ενώ ακολουθούν η απελπισία και η αποστροφή. Στην κορυφή την λίστας των σημαντικότερων κατά τους πολίτες προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα, παραμένει η ακρίβεια, ενώ ακολουθούν τα εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες και τέλος τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-1

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-2

Παρακολουθήσεις

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%). Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα, είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%). Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες, είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν. Τέλος, για την πλειονότητα (70%), ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εν τούτοις, η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας – και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον – μια μικρή μόνο μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων.

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-3

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-4

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-5

Η ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Πώς αξιολογούν όμως τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες; Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 22%, ενώ αυτή που αφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%. Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία – ιδανικά – θα πλαισιώνεται και από το ΜεΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μοιάζουν πιο διχασμένοι: Το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜεΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-6

Το bras de fer μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-7

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-8

Δείκτης πρόθεσης ψήφου

Στον δείκτη πρόθεσης ψήφου η ΝΔ καταγράφεται στο 30% με απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Ιουλίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 25%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5%. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ανιχνεύεται στο 11%, το ΚΚΕ στο 5%, η Ελληνική Λύση στο 3.5%, ενώ η εκλογική επιρροή του ΜεΡΑ25 περιορίζεται στο 2.5%. Τέλος, η δεξαμενή των αναποφάσιστων μεγεθύνεται, διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέπτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται -προσώρας – προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

Έρευνα Prorata: Η ακρίβεια «πρωταγωνιστής» τον Σεπτέμβριο – Αρνητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων-9

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News