Κοινωνία Τετάρτη 9/03/2022, 16:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: 61 θάνατοι – 23.335 νέα κρούσματα και 360 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 61 θάνατοι – 23.335 νέα κρούσματα και 360 διασωληνωμένοι

Σε 23.335 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 61 θάνατοι, ενώ σε 360 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα, 09 Μαρτίου 2022

Κορωνοϊός: 61 θάνατοι – 23.335 νέα κρούσματα και 360 διασωληνωμένοι-1

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 23.335 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 41 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας . Η κατανομή των 23.294 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 09 Μαρτίου 2022

Κορωνοϊός: 61 θάνατοι – 23.335 νέα κρούσματα και 360 διασωληνωμένοι-2

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.366 θάνατοι. Το 95.2% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων με COVID-19 στην Ελλάδα, 09 Μαρτίου 2022

Κορωνοϊός: 61 θάνατοι – 23.335 νέα κρούσματα και 360 διασωληνωμένοι-3

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 241 (66.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (33.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Εισηγηση επιτροπής

Σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού προχωρά η κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κινούνται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας υποχωρούν.

Στη σημερινή συνεδρίαση της, η Επιτροπή συζήτησε για τα γήπεδα και αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την αύξηση της πληρότητας στο 75% από 50% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, υπάρχει εισήγηση και για 100% πληρότητα στα πλοία. 

Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε και η μείωση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) στα σχολεία, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα, και πλέον θεωρείται πιθανό ότι ενδεχομένως από την άλλη εβδομάδα να μειωθεί σε ένα την εβδομάδα.

Ειδική άδεια λόγω κορωνοϊού: Ηλεκτρονική αίτηση στον e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ υποβάλλεται από χθες η αίτηση χορήγησης της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η αίτηση γίνεται με απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου με την ημερομηνία έναρξης νόσησης, η οποία αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 με βάση τον ΑΜΚΑ ή τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α. χωρίς να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας υποβάλλεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία https://www.efka.gov.gr/el/epidoma, αφού προηγουμένως ο/η ασφαλισμένος/η αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και στη συνέχεια πιστοποιήσει/επικαιροποιήσει τα στοιχεία του.

Ο εργοδότης ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα, να εισέλθει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, στην ηλεκτρονική υπηρεσία (https://www.efka.gov.gr/el/epidoma) προκειμένου να συμπληρώσει την βεβαίωση της πενθήμερης αποχής από την εργασία και επιπρόσθετα να επιβεβαιώσει την μη παροχή εξ αποστάσεως τηλεργασίας.

Σε περίπτωση χρήσης της πενθήμερης ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ο εργαζόμενος υπάγεται για παροχές ασθένειας.

Το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 υποβάλλεται από τον /την ασφαλισμένο/η εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News