Κοινωνία Κυριακή 9/01/2022, 22:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

Την εκτίμηση ότι θα καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά αυτή την εβδομάδα εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, επισημαίνοντας πως λόγω της μεταδοτικότητας και της διασποράς της Όμικρον τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσουν πολλά τμήματα σχολείων.

«Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει», είπε.

Ερωτηθείσα αν ενέχει ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι είναι πιο ασφαλές να ανοίξουν, καθώς οι μαθητές θα προσέρχονται με συχνά τεστ και θα περιοριστεί και η κινητικότητα.

«Τα σχολεία τα κλείναμε το 2020 και την Άνοιξη του 2021 όταν θέλαμε να περιορίσουμε την κινητικότητα των γονιών και τη διασπορά στην κοινότητα. Τώρα έχουμε όλοι στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον κρούσματα και άρα δεν θα ωφελήσει να κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η διασπορά θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ αντίθετα με όπλο το testing μέσα στο σχολείο και το συμμάζεμα της κοινωνίας με τα ανοιχτά σχολεία, θα είναι προς όφελος της διασποράς στην κοινότητα», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, η Όμικρον είναι ήπια συμπτωματική ή ασυμπτωματική σε όλους κι όχι μόνο στα παιδιά κι επομένως τα σελφ τεστ είναι ένα όπλο να διαγνωστούν πρώιμα τα ασυμπτωματικά παιδιά.

Σημείωσε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα μετακινήθηκαν τα νέα κρούσματα από την ηλικία των 18-34 ετών στους μεγαλύτερους, πράγμα που είναι κάπως ανησυχητικό.

«Έχουμε βέβαια πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οπότε πιστεύουμε ότι θα περάσουν την Όμικρον πολύ ήπια οι ενήλικες», τόνισε.

Σχετικά με το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία, ανέφερε ότι ήταν κάτι που είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή, όμως οι επιστήμονες δεν ήθελαν να βάλουν ένα όριο, αλλά επικεντρώνονταν στο εκτενές τέστινγκ με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το 50%+1. Με τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δεν θα μου δημιουργήσει έκπληξη αν δω τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες να έχουμε αυξημένο αριθμό τάξεων που είναι κλειστά. Περιμένουμε να το δούμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε ένα τέτοιο μήνυμα.

«Όσο παραμένει μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων παγκοσμίως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ο φόβος να εμφανιστεί μια καινούρια μετάλλαξη, η οποία θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα. Οι ιολόγοι μας έχουν μάθει ότι κάθε επόμενη παραλλαγή θα έχει ηπιότερη νόσο και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχουμε μάθει να μην προβλέπουμε πολλά με την πανδημία», σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News