Κοινωνία Πέμπτη 14/10/2021, 14:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 

Κακοκαιρία: Σχέδιο απομάκρυνσης κατοίκων από επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές

Κακοκαιρία: Σχέδιο απομάκρυνσης κατοίκων από επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται σε επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει κύριο άξονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, εν μέσω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Πηγές του υπουργείου, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης Χρήστου Στυλιανίδη, έχει ξεκινήσει από το πρωί μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Επιπλέον έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στις καμένες περιοχές και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους. Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. 

Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής 

Όπως ανέφερε νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών, ιδιωτικών και δημοσίων, η προστασία, δηλαδή, της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης με κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα εξής: 

  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ειδοποιεί άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές, όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
  • Θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα σε κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές. 
  • Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα υπάρχει εκ των προτέρων η κατάλληλη διασπορά, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα αν χρειαστεί.
  • Από χθες το βράδυ λειτουργούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονίζονται πλήρως όλοι οι φορείς.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News