Κοινωνία Σάββατο 2/10/2021, 11:17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεπτέμβριος: Σε ποιες περιοχές έκανε ζέστη, σε ποιες κρύο

Κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας η θερμοκρασία

Σεπτέμβριος: Σε ποιες περιοχές έκανε ζέστη, σε ποιες κρύο

Κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας κινήθηκε η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, όπως διαπιστώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος μήνας χαρακτηρίστηκε από απότομες μεταβολές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τους 13 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, 

Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη, η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία σε 53 μετεωρολογικούς σταθμούς κυμάνθηκε πολύ κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας 2010 – 2019.  

Σεπτέμβριος: Σε ποιες περιοχές έκανε ζέστη, σε ποιες κρύο-1

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιείται ως αναφορά, ήταν αρκετά θερμότερο από τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Πιο συγκεκριμένα, στη Βόρεια Ελλάδα, τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης) ο μέσος όρος των μεγίστων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα (έως 0,5°C χαμηλότερα).  

Μόνο στην Αλεξανδρούπολη η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλότερη, έως και 1,7°C κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα ψυχρού διαστήματος το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.  

Αντίθετα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη, η υψηλή θερμοκρασία μεταξύ 15 και 21 Σεπτεμβρίου αντιστάθμισε το σχετικά ψυχρό πρώτο μισό του μήνα, καθώς οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας ξεπέρασαν τους 35°C, ήταν δηλαδή έως και 8°C υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News